Spionul care l-a trădat pe Ceaușescu. Cine este, de fapt, Constantin Răuță
Fostul ofițer DIE Constantin Răuță, românul care l-a demascat pe Kissinger și trădat pe Ceaușescu, a murit cu o grea istorie pe umeri. Povestea unui James Bond român.
Constantin Răuță, spionul care l-a trădat pe Ceaușescu
Constantin Răuță, om de știință american de origine română, dar și fost colaborator al DIE (spionaj extern românesc) a murit în Statele Unite ale Americii. Fusese operat recent și nu a rezistat recuperării.
Răuță a lucrat în anii 1970 ca inginer la IPROCHIM București și la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceaușescu și de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul DIE, din DSS (Departamentul Securității Statului). DIE i-a cerut lui Răuță să accepte să devină colaborator al acestui serviciu, dacă voia să i se permită să plece la studii în afara țării.
A acceptat numele conspirativ ”Călin” și a promis că atat timp cât se va afla în străinătate va îndeplini misiuni de spionaj pentru DIE. A rămas în Statele Unite la data de 24 noiembrie 1973, în timpul pregătirii unei vizite efectuate de Ceaușescu în SUA.
Avea în plan să negocieze eliberarea familiei
Cu o săptămână înainte de marele eveniment, acesta a fost trimis într-o misiune specială. Avea în valiză mai multe aparate care ar fi trebuit montate în casa de oaspeți de la Casa Albă și chiar în Biroul Oval, cu ocazia vizitei dictatorului.
„Am informat agenții FBI că doream să folosesc documentele și dovezile pe care le aveam în servieta diplomatică ca să arăt adevărata față a lui Ceaușescu și intențiile sale. De asemenea intenționam să utilizez documentele ca să negociez cu regimul Ceaușescu eliberarea soției și băiatului meu rămași ostatici în București”, a scris Răuță într-o scrisoare deschisă.
Planul său s-a năruit după ce Ceaușescu a amenințat cu anularea vizitei în SUA. „Servieta și documentele care le aveam trebuiau înapoiate oficialilor români. În aceeași seară, dl. Katzen (spion CIA – n.n.) mi-a mai spus că domnia ta în calitate de secretar de stat ai declarat că servieta mea de serviciu este una diplomatică și că, conform Convenției Diplomatice de la Viena, trebuie returnată guvernului Român”, a mai scris spionul.
După vizita din SUA, dictatorul a primit controversata valiză, cu care s-a întors în România. În țară, Răuță a fost condamnat la moarte, în 1974. A reușit să își ducă familia în Statele Unite după cinci ani și nouă luni, la insistențele noului secretar de stat, Cyrus.