Speranțele lui Liviu Dragnea, spulberate de CCR: rămâne în puşcărie. Dosarul DGASPC Teleorman nu va fi rejudecat

de: Alexandra Chivu
11 10. 2019

Totul s-a dus de râpă după ce Liviu Dragnea a fost închis. Mai mult, soarta le dă membrilor PSD lovitură după lovitură. Cu guvernul picat, și ultima fărâmă de speranță a fostului lider al grupului politic i-a fost spulberată de CCR, căci rămâne în închisoare. Dosarul DGASPC Teleorman nu va fi rejudecat.

Speranțele lui Liviu Dragnea, spulberate de CCR: rămâne în pușcări

Lovitură după lovitură pentru PSD. În timp ce Liviu Dragnea este ”la răcoare”, Dăncilă pierde guvernul și CCR îi stârpește și ultima fărâmă de speranță celui considerat cel mai influent om politic.

Dragnea, pierdere după pierdere

Mai clar, dosarele de corupție care au fost soluționate definitiv de Instanța Supremă nu vor fi rejudecate, în ciuda primei instanțe pronunțate de complete care nu erau specializate în infracțiuni de corupție. Drept urmare, Dragnea va rămâne în spatele gratiilor pe toată durata pedepsei de trei ani și jumătate pe care a primit-o în luna mai.

Motivarea CCR

„În perioada 21 aprilie 2003 – 22 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a nesocotit prevederile constituţionale ale art.61 alin.(1) şi ale art.126 alin.(1), (2) şi (4) şi, implicit, ale art.1 alin.(4), iar modul atipic de poziţionare a instanţei supreme faţă de Parlament, denotă o nesocotire atât a obligaţiei de respectare a legilor, prevăzută de art.1 alin.(5) din Constituţie, cât şi a exigenţelor statului de drept, reglementate de art.1 alin.(3) din Constituţie, mai exact a loialităţii constituţionale – element intrinsec al acestuia – de care instanţa supremă trebuie să dea dovadă. 162”, se arată motivarea deciziei Curții Constituționale pe tema constituirii completelor specializate pe infracțiuni de corupție.

„Efectele deciziilor pronunţate vizează, potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, situaţii juridice nedefinitiv consolidate. În cadrul acestei noţiuni autonome se includ cauzele aflate în curs de judecată, cele care, deşi au fost soluţionate printr-o hotărâre definitivă, pot fi contestate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, precum şi cauzele viitoare. Curtea identifică două categorii de cauze ce vizează situaţii juridice nedefinitiv consolidate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cărora urmează a li se aplica direct prezenta decizie”, mai notează judecătorii CCR.