Spectacol pe cer în luna august 2024. Când vor fi vizibile Perseidele

de: Daoud Andra
08 08. 2024

Surpriză pentru pasionații de astronomie și nu numai. În luna august, vor fi vizibile Perseidele, iar pe cer va fi un adevărat spectacol. Când vor putea fi observate stelele căzătoare, potrivit specialiștilor. Acestea se văd cu ochiul liber, în fiecare an.

Perseidele, un spectacol al naturii în luna august

Perseidele se numără printre cei mai cunoscuți meteori. În luna august, cerul va fi martorul unui spectacol al acestora, în câteva seri. Este unul dintre cele mai așteptate momente de către pasionații de astronomie și nu doar de ei. Punctul maxim al curentului de meteori numiți Perseide are loc în nopțile de 11, 12 și 13 august. În aceste seri, Perseidele pot produce între 50 și 80 de meteori pe oră, dar este posibil ca activitatea lor să fie și mai intensă.

”Se știe că în luna august se pot vedea meteorii numiți Perseide. Sunt cei mai des observați pentru că atunci este perioada concediilor când mulți stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai mulți meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente. De observat în noaptea de 11/12 și 12/13 august. Luna nu va deranja mult observațiile”, informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Ce sunt așa-zisele stele căzătoare

Perseidele sunt una dintre cele mai cunoscute ploi de meteori care apar anual în august. Acești meteori sunt particule de praf și rocă provenite de la cometa Swift-Tuttle. Când cometa trece pe lângă Soare, ea lasă în urmă o bandă de particule, iar atunci când Pământul traversează această bandă, devin vizibile ca meteori, sau ”stele căzătoare”. Cel mai bine se văd din locuri întunecate, fără lumină ambientală.

”Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa. Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afară la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer.

Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi… nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare. Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveți lumini împrejur, cu atât veți vedea mai mulți meteori. Dacă nici luna nu se află pe cer, puteți observa în condiții ideale meteorii”, mai spun astronomii.