Specialistul României explică în ce condiții se va administra cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19: „Sunt două recomandări total diferite”

Specialistul României explică în ce condiții se va administra cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19: „Sunt două recomandări total diferite”
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu trei doze

România urmează să se alăture celorlalte țări care administrează deja cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19, însă mai are de făcut un singur pas până la acel moment. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, autoritățile așteaptă acordul Agenției Europeane a Medicamentului, iar ulterior, persoanele eligibile vor putea primi și doza “booster”, adică cea care va crește imunitatea organismului împotriva infecției.

Cine sunt primele persoane care vor beneficia de doza a treia de vaccine

Medicul Valeriu Gheorghiță a enumerate luni seară o listă lungă pe care sunt prezente persoanele eligibile pentru cea de-a treia doză de vaccin. Din păcate, multe persoane vaccinate cu doza completă de vaccin nu au avut un răspuns imun protector ridicat din cauza problemelor grave de sănătate pe care le au.

Din acest motiv, aceste categorii de pacienți vor fi primele care vor fi vaccinate, scopul fiind acela de a fi protejate împotriva dezvoltării unor forme grave de covid-19, care să necesite inclusive internare în spital.

“Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3. Pe de o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani – , pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun -corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schema”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Noua schemă pentru vaccinarea anti-Covid-19 cu trei doze

Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre cele două situații în care persoanele eligibile vor fi vaccinate cu trei doze. Pe de-o parte, este vorba despre cei care nu s-au vaccinat până acum, dar au nevoie de trei doze, acestea făcându-se la un interval de o lună, iar cel de-al doilea caz este acela în care persoanelor deja vaccinate cu schema completă li se va mai adăuga încă o doză, fiind anunțați în mod special.

“Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun.

Fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați, ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI