Specialiștii trag un semnal de alarmă. Cât de mare poate fi impactul crizei economice din România
Dacă stăm să analizăm actuala situație, COVID-19 are un impact major asupra economiei României, de altfel și piețele emergente suferă în prezent cea mai mare cădere economică, mai severă decât cea din 2008. Ne așteptam la o creștere economică globală care ar putea să se ridice la 1,6% în 2020 și 3,2% în 2021, iar într-un scenariu de risc făcut pe marginea acestei pandemii, pierderile economice din 2020 s-ar putea dubla.
Specialiștii trag un semnal de alarmă
Dacă până acum se mai spera la găsirea unor metode de salvare, se pare că realitatea este cu totul alta iar o analiză realizată de Frames şi Agenţia de Consultanţă pentru Dezvoltarea Afacerilor arată că în curând România economică riscă să se prăbuşească precum un castel de nisip, în condiţiile în care autorităţile întârzie să ofere soluţii concrete la criza fără precedent care se instalează odată cu pandemia de coronavirus.
Dacă acum, după ultimele informații statistice, avem aproximativ 1 milion de persoane intrate în șomaj tehnic, cărora statul va trebui să le plătească aproximativ 4 miliarde de lei ca și bani, în cel mai scurt timp, conform analizei celor de la Frames şi Agenţia de Consultanţă pentru Dezvoltarea Afacerilor, vom ajunge la 2 milioane de oameni fără servici. Dacă ne uităm la țările vecine, cum ar fi Bulgaria, Polonia și Ungaria şi Bulgaria, care vin cu măsuri concrete de susţinere a economiei, menite să asigure continuarea business-ului dincolo de perioada stării de urgenţă, România în acest moment este în aer, fără nicio măsură economică concretă pentru a putea susține economic tot ceea ce se întâmplă.
Cât de mare poate fi impactul crizei economice din România
După ce noua Hotărâre de Guvern, cea legată de amânarea ratelor la bănci pe o perioadă de 9 luni, a eșuat și nimic din ceea ce se promisese inițial, nu s-a mai respectat, Florin Cîțu iese în față cu o nouă idee, de altfel asta ar modifica cu totul lucrurile, calculele și buzunarul fiecăruia dintre noi. După cum a pus problema domnul Ministru al Finanțelor, se pare că cei care vor avea de suferit vor fi contribuabilii la bugetul de stat, iar ăsta ar fi unul din scenariile acceptabile. Asta ar însemna înghețarea salarizării bugetare și, implicit, scoaterea în șomaj tehnic, în plus față de ce avem acum, a aproximativ 350 de mii, până la 400 de mii de angajați.
Cei de la Frames au făcut, zilele acestea, niște estimări sumbre asupra economiei românești, era vorba de acel număr de 1 milion de șomeri tehnici, estimări considerate la vremea respectivă de politicieni ca fiind hazardate. Acum, din păcate, au fost confirmate de realitate, iar perspectivele sunt, în continuare, din ce în ce mai sumbre.
„Din mediul de afaceri primim semnale că tot mai multe companii îşi suspendă activitatea şi că blocajul financiar se accentuează. Creditul furnizor, cel care alimenta mare parte din business-ul din România, a îngheţat, iar multe companii au ajuns în prag de faliment, astfel că îşi vor trimite angajaţii în şomaj sau îi vor disponibiliza în această lună. În acest ritm, vom ajunge rapid la 2 milioane de angajaţi fără joburi la finalul stării de urgenţă”, afirmă analiştii de la Frames.