Specialiștii avertizează. Parazitul care se transmite de la câine la om și provoacă o boală similară cu cancerul

de: Rosu Ioana
25 06. 2021

Experții în boli infecțioase atrag atenția asupra unui parazit care se transmite de la câini la oameni, provocând boli grave cu simptome foarte greu de suportat. Potrivit ultimelor informații, boala ar fi adusă de la câinii din Europa și se manifestă în prezent în America de Nord.

Primele declarații despre boala care îngrijorează specialiștii

Un expert în boli infecțioase a explicat că, în prezent, există posibilitatea ca acest val să se răspândească, fiind identificate mai multe persoane care incubează boală. Acesta a atras atenția pericolului reprezentat de bolile transmise de la animale.

„Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune.

COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a transmis Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta.

Potrivit specialiștilor, parazitul poate fi contactat prin ingerarea alimentelor contaminate cu ouăle microscopice ale teniei Echinococcus multilocularis. În urma dezvoltării acestei boli, oamenii încep să aibă simptome similar cu cele ale cancerului de ficat, precum, slăbiciune, dureri abdominale și pierderea în greutate.

Din păcate, simptomele apar întru-un interval de 5 până la 15 ani, însă partea bună este că, în acest timp, boala poate dispărea neobservată.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate provoca inclusiv decesul pacientului, în lipsa unui tratament adecvat, acesta fiind de obicei chirurgical, fiind nevoie de înlăturarea excrescențelor parazitare.

Un nouă tulpină, mult mai periculoasă pentru oameni

Potrivit unui articol apărut recent, Stan Houston împreună cu colegii săi au dezvăluit că o nouă tulpină a parazitului s-a dovedit a fi mai contagioasă și mai agresivă, crescând șansele transmiterii la oameni. Acesta a explicat că au fost identificate 17 cazuri de AE umane, la pacienți cu vârste între 19-78 de ani, în perioada 2013-2020.

„17 cazuri de AE uman, cu vârste cuprinse între 19 și 78 de ani, nouă femei, au fost diagnosticate între 2013 și 2020: toate cu siguranță sau probabil dobândite în Alberta.

Este, fără echivoc, o boală nouă umană în emisfera vestică. Explicația pare foarte clar să fie introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia noastră sălbatică”, au menționat specialiștii în lucrare.