Concediu paternal pentru tați: în ce țară pot sta ambii părinți cu nou-născutul
De luni, 1 aprilie 2019, Spania mărește concediul paternal la opt săptămâni, față de cinci săptămâni cât era până acum. Sporirea numărului de zile a fost posibilă odată cu intrarea în vigoare a unei legi privind egalitatea în câmpul muncii.
Astfel, tăticii pot beneficia de un concediu de două luni în total, după nașterea bebelușului sau adoptarea unui copil.
De primele două săptămâni tăticii se pot bucura imediat după naștere sau adopție, când vor fi alături de mamă și de cel mic.
Diferența de 12 săptămâni poate fi folosită de tați în primul an de la naștere sau adopție.
Spania: concedii după nașterea copilului, egale și pentru mamă și pentru tată
Ideea legalizării concediilor maternal și paternal este susținută de cabinetul socialist al lui Pedro Sanchez.
Proiectul promovat de guvern prevede ca din 2020 concediul parental să fie de 12 săptămâni.
Cele două concedii după nașterea unui bebeluș (sau după adoptarea unuia) ar urma să fie egale din 2021, adică ambele vor dura 16 săptămâni.
Zilele libere e care beneficiază un părinte nu se pot transfera celuilalt în cazul în care nu au fost folosite.
Măsurile guvernului socialist trebuie să fie aproabte și de deputați. Odată trecute de Legislativ, Spania ar urma să ajungă în fruntea Europei în privința egalizării concediului paternal cu cel maternal, notează Agerpres.
Câte zile libere primesc tăticii în Europa
În Islanda, părinții primesc cinci luni de concediu plătit. Regula e valabilă atât pentru mămici cât și pentru tătici.
Această perioadă de 5 luni nu e transferabilă, dar statul acordă alte două luni care se pot transfera de la un părinte la altul.
În rândul țărilor din Uniunea Europeană, Suedia este țara cu cel mai convenabil sistem în privința concediilor maternale și paternale: se acordă 16 luni de concediu (480 de zile), plus subvenție, pentru fiecare copil. Din aceste 480 de zile, câte 90 de zile revin fiecărui părinte și nu se pot transfera. Restul, se poate împărți între părinți.
Continuă să acorde prioritate la concediu mamei țări precum Olanda şi Italia. În aceste state, taţii primesc trei ,respectiv cinci zile libere.