Spanacul va trimite e-mailuri în viitorul apropiat. Ce date importante ne va raporta, de fapt

de: Ana Chivu
10 02. 2021

Oamenii de știință vin cu o descoperire care a pus pe gânduri multă lume. Spanacul ar urma să raporteze date importante. Cum se poate întâmpla acest lucru? Detalii despre proces de la specialiști.

Descoperire: oamenii de știință au învățat spanacul să trimită e-mail-uri

Deși sună fantastic, oamenii de știință chiar au „învățat” spanacul să trimită e-mail-uri cu ajutorul cărora să semnaleze schimbările climatice. Astfel, planta e folosită pentru a putea depista poluarea, prevăzând o viitoare secetă sau avertizând materiale explozibile, conform Euronews.

Cum este posibil acest lucru? Prin nanotehnologie. Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au transformat spanacul într-un fel de senzor capabil să detecteze materialele explozibile, planta reușind să transmită mai departe informația wireless către cercetători.

Rădăcinile spanacului depistează în pânza freatică nitroderivanții aromatici, iar mai apoi semnalul e citit de o cameră cu infraroșu care trimite mai departe informațiile oamenilor de știință printr-un e-mail.

Tehnologia se numește nanobiotică vegetală și înzestrează simple plante cu noi capacități. Primele cercetări de acest gen au fost făcute în anul 2016 „Plantele sunt niște analiști chimiști foarte buni”, spune profesorul Michael Strano, care conduce cercetările.

Comunicare plantă – om

„Au o rețea de rădăcini în expansiune în sol, testează constant apa freatică și au o modalitate de a-și asigura singure energia pentru transportul apei până la frunze”, a explicat el. „Este o nouă demonstrație pentru cum am reușit să depășim bariera de comunicare plantă-om”, adaugă cercetătorul.

„Asta sugerează că pot fi făcuți catalizatori durabili pentru o reacție de oxido-reducere, din resurse naturale”, explică profesorul Shouzhong Zou, cel care a condus studiul. Oamenii de știință au descoperit că atunci când spanacul e transformat în nanofolii de carbon poate să funcționeze ca un catalizator pentru a putea face mai eficiente bacteriile metal-aer și pilele de combustie.

Detalii specialiști

„Plantele răspund foarte bine la mediul înconjurător. Știu că va fi secetă cu mult înainte să știm noi. Ele pot depista mici modificări în proprietățile solului și în potențialul de apă. Dacă accesăm acele căi de semnalizare chimică, avem acces la o multitudine de informații. Asta sugerează că pot fi făcuți catalizatori durabili pentru o reacție de oxido-reducere, din resurse naturale. Metoda pe care am testat-o poate produce catalizatori foarte activi, pe bază de carbon, din spanac, care este o biomasă regenerabilă. De fapt, credem că depășește chiar catalizatorii comerciali din platină atât în ceea ce privește activitatea, cât și stabilitatea”
Strano, cercetător (Sursa: euronews.ro)