Şoseaua din România închisă din cauza viscolului. Mulţi turişti sunt în zonă zilele acestea
Duminică, circulația pe celebrul drum Transalpina, care leagă localitățile Novaci și Rânca, a fost oprită din cauza unui viscol puternic și a vizibilității extrem de reduse. Măsura a fost luată pentru a asigura siguranța participanților la trafic, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în colaborare cu Poliția Rutieră au luat această decizie drastică.
Drumuri închise în țară în Ajunul Crăciunului
Condițiile meteorologice dificile au determinat autoritățile sa închidă traficului rutier pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, cunoscut sub numele de Transalpina, între Novaci (km 16+000) și Rânca (km 34+800).
Vizibilitatea extrem de redusă și vântul puternic au creat un mediu extrem de periculos pentru șoferi, situație care a determinat intervenția urgentă.
Autoritățile au anunțat că vor continua să monitorizeze condițiile meteorologice și, în funcție de evoluția acestora, se estimează că circulația va putea fi reluată în condiții de siguranță în jurul orei 08:00.
„Din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii extrem de reduse, spre 0, pentru siguranţa perticipanţilor la trafic, CNAIR şi Poliţia Rutieră au luat decizia închiderii traficului rutier pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina, între Novaci (km 16+000) şi Rânca (km 34+800).
În funcţie de condiţiile meteorologice, se estimează reluarea circulaţiei în condiţii de siguranţă în jurul orei 08:00”, a anunţat în cursul nopţii Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea în Bucureşti, de Crăciun. Prognoza meteo pentru următoarele zile, când se încălzeşte
Zonele în care se circulă în condiții de iarnă
Duminică dimineață, Centrul Infotrafic din IGPR a emis o avertizare privind condițiile meteo nefavorabile în zonele montane ale mai multor județe din țară.
Potrivit sursei citate, județele afectate de ninsori și condiții de iarnă includ Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Hunedoara, Mureș, Prahova și Sălaj, fiind necesară intervenția promptă a utilajelor de deszăpezire.
În aceste zone, carosabilul a devenit alunecos din cauza stratului proaspăt de zăpadă, ceea ce a dus la reducerea vizibilității și la riscul crescut de accidente rutiere.
Pe autostrăzile A1 Sibiu – Deva (între km. 316 și 412) și A10 Sebeș-Turda, se semnalează ninsoare slabă și carosabil umed, fără depuneri semnificative de zăpadă.
Cu toate acestea, autoritățile au luat măsuri pentru a se asigura că autostrăzile rămân sigure și au acționat cu utilaje de deszăpezire pentru a preveni acumularea de zăpadă pe carosabil.
Avertismentul polițiștilor
Poliția Română emite un set de recomandări importante pentru șoferi, în contextul fenomenelor meteorologice care au afectat mai multe regiuni din România.
În primul rând, polițiștii îndeamnă șoferii să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum. Este esențial să se conducă cu prudență și să se țină cont de faptul că distanța de frânare crește semnificativ pe un carosabil umed sau alunecos.
De asemenea, asigurarea unei vizibilități optime prin curățarea parbrizului, a lunetei și a geamurilor laterale este crucială, iar utilizarea luminilor de ceață este recomandată pe drumuri unde fenomenul de ceață este prezent.
„Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă”, au transmis poliţiştii.