17 iun. 2021 | 06:52

Sorin Cîmpeanu, veste excelentă pentru elevii care fac naveta. Ce beneficii vor avea: „În bugetul Ministerului Educaţiei sunt 100 milioane de lei”

News
Sorin Cîmpeanu, veste excelentă pentru elevii care fac naveta. Ce beneficii vor avea:
Sorin Cîmpeanu, vești bune despre decontarea navetei elevilor

Lucrurile par să înceapă să se miște și în domeniul Educației, astfel că ministrul Sorin Cîmpeanu a venit cu vești importante în ultimele zile. După ce a dezvăluit planurile pe care le are pentru copiii care se află în spital pentru tratament de lungă durată, acesta a anunțat că a fost dată o Ordonanță de Urgență care prevede decontarea transportului elevilor la școală.

Ce se întâmplă cu elevii care locuiesc la o distanță mai mare de 50 de km de școală

Sorin Cîmpeanu a anunțat ieri că Guvernul a adoptat o OUG care va face posibilă decontarea navetei pentru elevii care locuiesc la distanță mai mare de casă și care nu beeficiază de transport personal.

Ministrul Educației a menționat că decontarea pentru aproximativ 130.000 de elevi care sunt în această situație se va face pentru 34 de săptămâni, valoarea fiind de 770 de lei pentru fiecare elev.

„Ministerul Educaţiei a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilităţi bugetare şi execuţiile anilor precedenţi. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei.

Anul acesta, Ministerul Educaţiei are în buget 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimaţi, vreme de 34 de săptămâni ar trebui – asta e durata cursurilor într-un an calendaristic, dar a rămas mai puţin, din păcate – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni”, a transmis Cîmpeanu.

Care sunt cele trei elemente de noutate existente în Ordonanța de Urgență

Un prim avantaj pe care îl au elevii este acela că primii trei kilometrii parcurși sunt decontați cu o valoare triplă față de până acum, adică cu 30 de lei, față de 10 lei, iar următorii cu 3 lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri, adică până la 50 de kilometri: „Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei un abonament lunar pentru o distanţă de 50 de km”, a menționat ministrul Educaţiei.

Un alt element de noutate este acela potrivit căruia, elevilor le va fi decontată naveta și în cazul în care distanța parcursă depășeșe 50 de kilometri.

Cea de-a treia veste bună este aceea că părinții nu mai sunt nevoiți să plătească înainte acești bani pentru naveta elevului, Ministerul Educației prin inspectoratele școlare și lcoli se va ocupa de aceste tranzacții.

“Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei de inspectoratele judeţene şi şcoli a sumelor către elevi, deci elevii nu mai sunt obligaţi să avanseze aceste sume, ci este şcoala cea care avansează, iar decontul se va face ulterior“, a mai explicat Cîmpeanu.

Un avantaj au și elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, acestora fiindu-le decontate opt călătorii dus-întors pe semestru, prin intermediul școlilor unde învață.

 

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro