Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: „Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: „Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”
Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli

Sorin Cîmpeanu a vorbit luni seară despre problema testării anti-Covid-19 în școli, care susține că este, mai degrabă, o acțiune cu piedici birocratice, astfel că în școli nu există formulare care să le permită părinților să-și exprime acordul sau dezacordul cu privire la testarea anti-Covid-19 a copiilor. O altă problemă existentă în acest sens este neaprobarea testelor din salivă pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor.

Mai multe țări europene au folosit metoda testării non-invazive în școli

Sorin Cîmpeanu a explicat o parte dintre neregulile cu care se confruntă Ministerul Educației cu privire la depistarea infecției Covid-19 în școli. În contextul unei explozii a cazurilor de cronavirus, testarea în școli este esențială, dar din păcate, ea nu poate fi realizată. Potrivit minstrului Educației, Agenția Europeană a Medicamentului nu a aprobat testarea non-invazivă pe bază de teste de salivă, însă mai multe țări din Europa o practică, însă nu și România.

„Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării a acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1 milion 300 de mii de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii.

Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Nu avem formulare în școli”

O altă problemă cu care se confruntă sistemul de învățământ este lipsa formulalelor cu ajutorul cărora autoritățile s-ar putea organiza mai bine pentru vaccinarea în școli. Potrivit ministrului,  de vină pentru acest lucru este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care împiedică distribuirea formulalor în școli.

„Spre exemplu, am declarat că avem nevoie de acele formulare prin care să se poată manifesta intenţia şi nu obligativitatea de vaccinare, formulare care nu sunt obligatorii pentru părinţi. Ei pot să le completeze sau nu. Şi dacă doresc să le completeze, pot să le completeze cu Da, cu Nu, sau Sunt încă indecis. Ele ne pot ajuta să ne organizăm în echipe mobile de vaccinare, astfel încât să fie corect dimensionat, nu numai numărul de doze, ci și timpul pentru vaccinarea în fiecare școală știu fiind faptul că sunt aproape 10.000 de școli în România.

Este nevoie de acceste răspunsuri şi avem în continuare piedici birocratice. E vorba de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care pe baza reglementărilor GDPR, împiedică distribuirea acestor formulare, care să fie completate de către părinţi, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze”, a explicat ministrul.

De ce nu se aprobă testele pe bază de salivă în școli

Cu privire la omolgarea testelor pe bază de slivă în școli,  ministrul Educației susține că Agenția Națională a Medicamentului poate face acest lucru, dar din păcate, de atâtea luni nu există nicio veste nouă în acest sens.

„Omologarea acestor teste se face de către Agenţia Naţională a Medicamentului, nu de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei a pledat pentru omologarea acestor teste. Mai mult decât atât, premierul României, în urmă cu câteva zile, a solicitat accelerarea procesului de omologare acestor teste. Aceasta este situaţia. Spun de atât de mult timp acelaşi lucru. Nu stă în dreptul Ministerului Educaţiei să omologheze aceste teste”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI