Sorin Cîmpeanu, decizie finală înaintea începerii noului an școlar. Ce se va întâmpla cu profesorii care refuză vaccinarea

de: Rosu Ioana
06 08. 2021

Ministrul Educației a vorbit despre singura cale de a pune punct pandemiei, astfel că vaccinarea este cea mai bună protecție pe care o putem avea împotriva virusului nemilos și a noilor tulpini. Sorin Cîmpeanu susține că refuzul cadrelor didactice de a se vaccina reprezintă un deficit de educație, dar nu justifică aplicarea unor sancțiuni din partea Ministerului Educației.

Măsurile de prevenție nu sunt suficiente pentru a pune punct pandemiei

Sorin Cîmpeanu a făcut, recent, apel la cetățeni cu privire la implicarea activă în eradicarea pandemiei prin conștientizarea beneficiilor avute în urma vaccinării. Acesta susține că toate măsurile de prevenție sunt utile, dar fără vaccinare nu vor fi suficiente arme să învingem pandemia.

„Vaccinarea este singurul act ce ne poate ajuta să punem stop, punct pandemiei. Toate aceste reguli distantarea adecvata, masca de protecție, aerisire spații, reguli de igiena, sunt foarte importante, dar ne ajută doar să gestionăm pandemia, nu să-i punem punct. Singura prin care putem pune punct este vaccinarea.

Este o problemă de responsabiltate publică. Este vorba de o decizie de a proteja întreaga comunitate cu care interacționăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit realitatea.net.

În același context, ministrul Educației a fost întrebat despre situația profesorilor vaccinați, cât și despre o posibilă sancțiune a acestora. Sorin Cîmpeanu a recunoscut că este vorba despre o lipsă de educație sanitară, dar sancțiunile necesare nu țin de Educație, ci de Sănătate.

„Sistemul (educațional – n.red.) nu poate fi dezvoltat prin coerciție. Per ansmablu, în Educație, nu asta este soluția, a obligațiilor sau a sancțiunilor. (…)
Nu fug de răspundere, dar nu este o decizie care stă în dreptul Ministerului Educației, este o decizie de ordin sanitar”, a explicat Cîmpeanu.

Acesta a mai precizat că nu a auzit vreun cadru didactic refuzând clar opțiunea vaccinării, însă o parte dintre cei nevaccinați au trecut prin boală, astfel încât, nu mai consideră necesară imunizarea prin vaccinare.

Ce se întâmplă cu profesorii din Grecia care refuză vaccinarea

Spre deosebire de România, în Grecia restricțiile sunt mai dure, astfel că profesorii care refuză să se vaccineze sau să-și facă testul de Covid-19 vor primi salariu mai mic și  sancțiuni disciplinari, potrivit unui proiect legistlativ discutat în Guvern.

De asemenea, Ministerul Educației este responsabil cu eliberarea acestui proiect prin care trebuie să asigure evitarea transmiterii comunitare a virusului, odată cu revenirea elevilor în bănci.

Pe lângă sancțiunile menționate, profesorilor li s-ar putea suspenda contractul de muncă până în momentul în care aceștia prezintă dovada vaccinării.