Sorin Cîmpeanu, anunț trist despre trecerea școlilor din București la învățământul online. Când va avea loc

Sorin Cîmpeanu, anunț trist despre trecerea școlilor din București la învățământul online. Când va avea loc
Sorin Cîmpeanu, despre școala online în București

Explozia infectărilor de Covid-19 sperie autoritățile, astfel că trendul ascendent nu poate să aducă cu sine decât tot mai multe restricții în rândul populației. Din păcate, în această categorie a restricțiilor se regăsesc și copii, astfel că, ei pot trece la școala online în scurt timp, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește. Ministrul Educației a transmis recent cifrele care stau la baza funcționării școlii fizice, dar și riscurile existente în perioada următoare.

Cine sunt elevii care fac deja școla online

După ce în ultimele zile s-au înregistrat mii de cazuri Covid-19, Sorin Cîmpeanu trage un semnal de alarmă cu privire la trecerea mai multor școli în mediul online, după ce rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori în mai multe localități din România. Pe lângă școlile care au început să funcționee în mediul online din cauza situației epidemiologice precare, ministrul Educației amintește și alte motive pentru care sute de elevi sunt privați de învățământul cu prezență fizică.

„Vineri, erau 13 localități cu nivelul de 6 la mie depășit. Toată săptămâna acesta, din punct de vedere al raportării față de pragul de 6 la mie, sunt 13 localități care intră în online. Automat școlile din aceste localități vor fi în online până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie.

În afară de aceste localități, sunt în online școlile care au intrat din motive de infrastructură. După care, avem aceste situații punctuale. Sunt trei tipuri de motive pentru care s-a intrat în online: depășirea pragului de 6 la mie, motive de infrastructură care nu permit derularea activității cu respectarea tuturor normelor sanitare și cazuri de infectare confirmate,” a explicat ministrul Educației.

Școlile din București, la un pas de a trece la învățământul online

Zilele sunt numărate până când elevii din București ar putea învăța din nou exclusiv în mediul online. Potrivit ministrului Educației, șansele ca la jumătatea lunii octombrie, București să atingă pragul de 6 infectări la mia de locuitori sunt ridicate, iar atunci elevii vor fi nevoiți să susțină din nou cursurile din fața unui monitor.
Oficialul susține că doar respectarea normelor sanitare și vaccinarea pot schimba acest trend ascendent al infectărilor.

„De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori, trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri am avut 2,33 la mie. Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî. Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat acestă dorință,” a explicat Sorin Cîmpeanu.

Cercetătorul Octavian Jurma, despre explozia cazurilor de Covid-19 în România

Medicul Octavian Jurma vine cu vești triste pentru țara noastră. Pronosticurile nu ne încurajează privind situația epidemiologică din țară, astfel că într-un timp mai scurt decât se aștepta toată lumea, este foarte probabilă închiderea școlilor, deși pragul incidenței a fost ridicat la 6 la mia de locuitori. Cu toate acesteam specialistul susține că o situație clară va putea fi conturată abia la finalul lunii septembrie.

”Debutul violent al acestei săptămâni ne-a luat pe toți prin surprindere. Mă așteptam să depășim 4,000 de cazuri noi doar la finalul săptămânii, acum trebuie să ne rugăm să nu îl depășim pe cel de 5,000 de cazuri pe zi până duminică.

Mai jos aveți prognoza simplă a incidenței în județe în următoarele 4 săptămâni cu grad ridicat de probabilitate (+ încă 4 cu incertitudine ridicată). Municipiile au în general o incidență cu 25% (+/- 10%) mai ridicată decât media din județ.

Din păcate vom avea [din nou] școli închise în orase importante după doar 2 săptămâni de școală în ciuda ridicării pragului de la 1 la mie la 6 la mie.

Ne situăm încă în interiorul intervalului de predicție definit la începutul lunii august de scenariul cel mai optimist (vârf la 6,000 de cazuri pe zi) și cel mai pesimist (vârf la 8,500 de cazuri pe zi), dar valorile din această săptămână străpung deja pragul superior și e posibil ca în săptămâna viitoare să ne instalăm în scenariul cel mai pesimist.

Vom avea o ideea mai bună daca această evoluție este o modificare de trend sau o anomalie doar către finalul săptămânii. Impactul școlilor îl vom putea evalua doar la finalul lunii septembrie”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook. Vezi în galeria foto prognoza incidenței cazurilor pentru următoarele patru săptămâni.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI