Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră privind dublarea alocațiilor. Cine sunt elevii care vor beneficia de majorări: „Vor fi susținuți de Guvern”

de: Rosu Ioana
26 05. 2022

Sorin Cîmpeanu a anunțat, cu puțin timp în urmă, cele patru măsuri adoptate de Guvern pentru a putea face funcțional proiectul „România Educată”. Potrivit șefului Educației, în urma aprobării de astăzi a ordonanței care va face posibile schimbări majore în Educație, elevii care participă la olimpiade naționale și obțin rezultate foarte bune, vor fi răsplătiți pe măsură.

Ce măsuri au fost adoptate în cadrul proiectului „România Educată”

Până acum, sumele primite drept recompensă pentru acești elevi olimpici erau de-a dreptul rușinoase. Ministrul Educației a anunțat și alte schimbări aduse sistemului educațional din România pentru o mai bună funcționare a învățământului.

„Aveam un sistem ridicol pentru recunoastere la nivel naţional. Premiile care începeau de la 60 de lei şi ajungeau până la 150 de lei pentru un copil care a ajuns primul pe ţară au fost considerate, pe bună dreptate, ridicole de către Guvern.

Astfel, un elev care ajunge la olimpiadă şi va câştiga premiul I va primi 1.000 de lei, pentru premiul II va primi 700 de lei, iar premiul III, 400 de lei. Pentru participarea la olimpiadele naţionale, Guvernul a mărit alocaţia zilnică pentru masă şi cazare. Vă anunț că sunt în medie 20.000 de participanți. Dublarea de la 100 la 200 de lei înseamnă că sunt 4 milioane de lei zilnic daţi de Guvern”, a explicat oficialul.

De asemenea, elevii care învață la școli particulare vor primi toată considerația autoritățile competente și recunoașterea meritelor, având la bază exclusiv rezultatele obținute, fiind eliminate prejudecățile de orice natură.

„A treia măsură o reprezintă recunoaşterea meritelor îndiferent de unitatea şcoală de provenienţă a elevului. Este prima oară când Guvernul ia o astfel de decizie. Chiar dacă învaţă în şcoli private, sunt elevi care reprezintă România şi merită recunoaşterea statului.

A patra măsură este crearea unui cadru legal ca autorităţile locale să susţină aceşti copii, pe lângă bugetul alocat de Guvern. Valoarea minimă va fi alocată de stat”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Cum vor fi sprijiniți elevii ucraineni

În cadrul aceleiași intervenții, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre susținerea pe care Guvernul României le-o acordă tinerilor refugiați din Ucraina, fiind introduse locuri suplimentare în școli pentru a le asigura acestora dreptul la Educație, indiferent de contextul politic în care se află.

Cu privire la cea de-a doua măsură din pachetul legistlativ care vizează proiectul „România Educată”, Sorin Cîmpeanu a transmis că, este foarte posibil ca, începând de la anu, majoritatea studenților să poată participa la cursuri în format online.

„Pentru a sprijini refugiaţii ucrainieni, vom avea locuri în plus în şcoli pentru copii din Ucraina care vor să-şi continuie studiile. În învăţământul universitar sunt două lucruri extrem de importante.

Prima decizie constă în susţinerea digitalizării învăţământului universitar. Astfel, majoritatea universităţilor vor avea posibilitatea ca în anul următor să susţină mare parte din cursuri în format online”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.