Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră pentru elevi și profesori după explozia cazurilor de Covid-19 în școli

Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră pentru elevi și profesori după explozia cazurilor de Covid-19 în școli
Ministrul Educației, anunț pentru români

Redeschiderea școlii a fost una cu multe emoții și dezbateri, iar din păcate, veștile rele abia încep să apară. În cursul zilei de ieri, ministrul Educației a prezentat situația cazurilor de Covid-19 în școli, iar cifra rezultată după nici patru zile de școală este dezastruoasă. Sorin Cîmpeanu a explicat, de asemenea, care este sursa infectărilor și ce va urma.

Câți elevi sunt testatați pozitiv până în acest moment

Reînceperea școlilor a fost extrem de așteptată de elevi, dar totodată, primită cu mult scepticism de adulți. Pericolul dezvoltării unor focare de infecție era iminent, dar chiar și așa, autoritățile competente au decis că elevii au nevoie urgentă de o redeschidere fizică a școlilor. Zis și făcut.

La nici trei zile de la revenirea în bănci, Ministerul Educației a prezentat situația epidemiologică din școlile din România, astfel că, până în prezent, au fost confirmați 244 de elevi și 329 de angajați din unitățile de învățământ.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, rata de incidență în rândul elevilor este mult mai mică decât la nivelul întregii populației.

„Situație epidemiologică școli, 11 Februarie, ora 18.00

Incidența cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale. Există 8 județe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor (Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea).

Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de Sars CoV-2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii.

Număr total cazuri la nivel național:

1. Nr. elevi confirmați în perioada 8-11 februarie: 244
2. Nr. clase cu activitate suspendată la data de 11 februarie : 171
3. Nr. angajați confirmați în perioada 8-11 februarie: 329

Subliniem încă o data că în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars CoV-2, sunt de o importanță majoră triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu si anunțarea medicului de familie”, a transmis Ministerul Educației prin intermediul unui comunicat.

“Dacă cineva își imagina că pandemia va fi stopată complet se înșală”

În urma transmiterii situației epidemiologice, Sorin Cîmpeanu a revenit cu un apel către părinți, privind responsabilitatea pe care aceștia ar trebui să o aibă atunci când își trimit copiii la școală. În plus, acesta a subliniat faptul că pandemia va exista în continuare, iar această situație nu este una izolată. Ministrul Educației dă asigurări asupra faptului că toți elevii infectați s-au îmbolnăvit în vacanță și nu la școală.

„Numărul celor infectați, dincolo de faptul că elevii infectați sunt rezultatul unei infectări pe parcursul vacanței, înainte de începerea semestrului 2, pentru că asta e perioada de incubație, este de 244, adică un elev la 10.000, adică mult mai mic decât rata de infectare în rândul populației generale. Dacă cineva își imagina că odată cu deschiderea școlilor în semestrul 2, pandemia va fi stopată complet, se înșală.

Am spus că riscul nu poate fi elimiat total în niciun caz. Riscul va putea să fie diminuat în măsura în măsura în care toți părinții vor înțelege că la cele mai mici simptome specifice trebuie să țină copiii la domiciliu și să anunțe medicul de familie.

Există opt județe, e absolut remarcabil, în care nu s-a înregistrat niciun caz, în patru zile de școală de infectare în rândul elevilor, după cum există și județe, precum Arad, Cluj și municipiul București în care s-au înregistrat, în total 122 de cazuri, adică exact jumătate din numărul de elevi confirmați pozitiv la ora 18.00”, a declarat Sorin Cîmpeanu.