Sorin Cîmpeanu, anunț crunt pentru luna decembrie 2021. Toți părinții trebuie să afle
Încă de la declanșarea pandemiei un sector afectat pe termen lung a fost cel al educației. Atât în prima guvrnare liberală, cât și în tipul guvernării Cîțu, Ministerul Educației a cerut mai mulți bani de la buget pentru a putea realiza investițiile necesare în educație. Ministrul Sorin Cîmpeanu condiționa prezența sa la minister de mărirea bugetului cordat instituției pe care încă o conduce ca interimar. Numai că veștile nu sunt bune în aceste zile, spune același Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu declară că Ministerul Educației a avut cel mai mare buget din ultimii 30 de ani
Odată cu venirea la guvernare a echipei formate de Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu era numit Ministrul Educației. Venit deja cu o experiență la minister, Sorin Cîmpeanu își condiționa prezența în echipa guvernamentală formată de Florin Cîțu prin acordarea unui buget mai mare față de ceilalți ani. Așa se face că Ministerul Educației primea 3,6 % din PIB, asta însemnând aproximativ 8 miliarde de lei.
Din punct de vedere al sumei, Ministerul Educației primea cel mai mare buget din ultimii 31 de ani, conform declarațiilor lui Sorin Cîmpeanu de aseară. Dacă privim din punct de vedere procentual, variabil, este mai mare decât procentul din PIB din ultimii 11 ani. Aceste date le anunța aseară, invitat fiind la „Florin Călinescu Show”, la Prima TV. În aceeași emisiune, Sorin Cîmpeanu venea și cu alte vești, unele bune, altele mai puțin bune, spre îngrijorătoare.
„Am putea rămâne fără bani și să nu putem plăti salariile profesorilor”
Întrebat de moderatorul Florin Călinescu ce s-a făcut cu banii primiți, ministrul Sorin Cîmpeanu declară că pentru semestrul întâi s-au încadrat în execuția bugetară prevăzută, de 50%, și că lucrurile au funcționat cum trebuie. Discutând despre semestrul doi, ministrul a declarat că s-ar putea ca Ministerul Educației să rămână fără bani, dacă nu se va face o rectificare bugetară. Rectificarea, conform ministrului Sorin Cîmpeanu, nu o poate face guvernul intermiar din care face parte, ci doar unul legitim, dar nu cel târziu până în decembrie.
„Avem execuţie de 50% pe primul semestru. Deci, am fost exact în grafic cât am planificat. Din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie (n.r. – la Ministerul Educaţiei) atât de bună, încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor.
Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un Guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a afirmat Sorin Cîmpeanu la Prima TV.