Șorici în saramură, reţeta veche. Ingredientul care îl face aromat şi îl transformă într-o delicatesă

de: Ioana Bucur
21 11. 2023

Această rețetă veche de șorici în saramură a fost transmisă din generație în generație, rezultatul fiind, de fiecare dată, delicios. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un deliciu culinar tradițional, specific lunilor de iarnă, din prepararea lui nu trebuie să lipsească ingredientul care îl face aromat și îl transformă, de fapt, într-o delicatesă.

O rețetă veche, un răsfăț pentru papilele gustative

Când spunem preparate tradiționale de iarnă, ne gândim, fără doar și poate, și la șorici. Nu este pe gustul oricui, însă este unul dintre deliciile culinare cu care s-au răsfățat generații întregi de români.

Preparat în preajma sărbătorilor de Crăciun, după sacrificarea porcilor, rețeta sa a fost transmisă și păstrată cu sfințenie. Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii, merită să încerci această variantă de șorici în saramură, mai ales că se face simplu și rapid.

Ingrediente șorici în saramură și mod de preparare

Vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • șorici
  • usturoi
  • piper boabe
  • frunze de dafin
  • sare
  • apă rece

Vei începe prin a curăța cu simț de răspundere toate bucățile de șorici pe care le vei folosi. Apoi, se rulează strâns fiecare și se leagă cu ață alimentară. Rulourile formate se pun într-un borcan din sticlă. Curăță și taie câțiva căței de ursturoi, apoi îi vei pune peste bucățile de șorici, împreună cu frunzele de dafin și boabe de piper.

Te-ar putea interesa și: S-a filmat în timp ce mânca șorici și va face doi ani de închisoare. De ce gestul ei „incită la ură”

Ingredientul ce nu ar trebui să lipsească

Separat, se ia un vas de gătit suficient de mare în care se toarnă un litru de apă rece. Adaugă o lingură și jumătate de sare grunjoasă în lichid și amestecă până se dizolvă complet.

Saramura obținută se toarnă în borcan, iar recipientul se închide apoi cu un capac și se ține în frigider. După două zile, se schimbă saramura. Ar trebui să fie gata în șapte zile.

Ingredientul care îl face aromat şi transformă șoriciul în saramură într-o delicatesă este usturoiul, ceea ce înseamnă că nu trebuie să lipsească din prepararea sa.

Te-ar putea interesa și: Cât timp poți păstra șoriciul la frigider. Semnul care îți arată că nu este cazul să îl mai consumi