Șorici în saramură de usturoi. Rețeta care îl menține fraged și delicios săptămâni la rând
Șorici în saramură, o rețetă tradițională păstrată cu sfințenie încă din vremurile de demult. Pentru ca șoriciul să se păstreze proaspăt și fraged o lungă perioadă de timp, gospodinele îl băgau în saramură, la rece. Iată rețeta completă de șorici în saramură! Se prepară simplu și rapid, așa că este musai să o încercați.
Șorici în saramură. Rețeta pas cu pas
Pe 20 decembrie, în ziua Sfântului Ignat, gospodarii sacrifică porcii, iar gospodinele prepară celebra pomana porcului, dar și șoriciul în saramura de usturoi. Șoriciul în saramură este un preparat extrem de delicios și este adorat de majoritatea românilor de Crăciun.
Acest preparat ți se topește în gură la propriu, dacă urmezi pașii corecți pentru gătirea lui. Iată cum se prepară șorici în saramură, o bunătate specifică sărbătorilor de iarnă.
În primul rând, trebuie să știți că șoriciul poate fi păstrat în mai multe moduri, însă gospodinele aleg să-l păstreze în saramură de usturoi. Acest amestec îl ajută să-l fragezească mai bine, în timp ce condimentele adaugă un plus de aromă.
Dacă aveți mai mult șorici și nu vreți ca acesta să se usuce și să se strice, îl puteți băga la saramură în borcane de 800 de grame.
Ingrediente șorici în saramură:
- șorici
- câțiva căței de usturoi
- piper boabe
- frunze de dafin
- sare
- apă rece.
Mod de preparare:
Prima dată se curăță foarte bine bucățile de șorici de grăsime. Apoi se rulează fiecare bucată cât mai strâns și se leagă cu ață alimentară. În acest fel, bucățile de șorici se vor păstra în formă de melc și se vor tăia frumos atunci când le servim la masa de Crăciun sau Revelion.
Rulourile obținute se pun într-un borcan de sticlă. Important e ca la fundul borcanul să puneți bucățile cele mai mari de șorici, iar deasupra să păstrați bucățile mai mici.
Cățeii de usturoi se taie feliuțe și se adaugă peste rulourile de șorici. Se pun și frunzele de dafin și câteva boabe de piper.
Separat se prepară saramura. Se pune o lingură și jumătate de sare grunjoasă într-o cratiță, peste care se adaugă un litru de apă rece. Se amestecă bine, până cand se dizolvă complet sarea.
Se toarnă saramura obținut în borcan, se pune capacul și se bagă la frigider. Ideal este ca șoriciul să stea în saramură cel puțin șapte zile, pentru a se fragezi mai bine. Important este și ca saramura să fie schimbată după două zile, să fie limpede în borcan.
Citește și: Cum recunoşti în magazine un şorici de calitate. Detaliul la care trebuie să fii foarte atent
Ce beneficii are șoriciul pentru organism
Jumătate din cantitatea totală de lipide din șorici este reprezentată de grăsimile saturate.
Experții în sănătate subliniază faptul că persoanele care mănâncă șorici de porc în mod regulat, în cadrul unei diete bogată în grăsimi saturate, pot dezvolta anumite probleme de sănătate, odată ce crește nivelul de colesterol.
Mai precis, persoanele care nu adoptă un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat se pot confrunta cu apariția unor boli de inimă, precum și a diabetului de tip 2.
Citește și: Câte calorii conțin 100 g de șorici de porc. O să te gândești de două ori înainte să îl mănânci