Sorana Cîrstea a răbufnit și ea: „Suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar”

de: Andrei Simion
04 08. 2024

Sorana Cîrstea (locul 29 WTA, 34 de ani) s-a alăturat lui David Popovici (19 ani), după ce campionul olimpic la înot în proba de 200 de metri liber a susținut un discurs-manifest criticând condițiile precare ale infrastructurii sportive din România.

Ce mesaj a scris Sorana Cîrstea pe rețelele de socializare

După ce a câștigat medalia de bronz în proba de 100 de metri liber, David a vorbit deschis despre condițiile precare de antrenament pe timp de iarnă la Complexul „Lia Manoliu”. Campionul român a promis că, pe lângă performanțele sportive, se va implica mai activ în problemele civice.

Sorana Cîrstea a scris o scrisoare în care a exprimat recunoștință față de sportivii care luptă pentru visul lor, dar au fost nevoiți să renunțe din cauza lipsei de sprijin din partea statului.

„Toți se bucură și se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanță. Din păcate, de 30 de ani nu se investește și nu se creează niciun fel de condiție pentru sportul românesc”, a spus Sorana Cîrstea.

„Suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar”

Sorana Cîrstea, într-o postare pe Instagram, subliniază că în România, sportivii și performanțele lor excepționale sunt rare și adesea obținute în condiții dificile. Ea compară sportivii români cu David care se confruntă cu Goliat la fiecare competiție și subliniază că țările mai mici sau mai puțin dezvoltate au înțeles importanța sportului în crearea unei identități globale.

În România, condițiile de antrenament sunt precare și umilitoare, iar bucuria națională pentru medaliile olimpice sau rezultatele la Grand Slam-uri ascunde povești de sacrificiu și suferință. Sportivii sunt adesea folosiți în scopuri politice, iar sprijinul real vine mai mult din partea sponsorilor privați decât din partea autorităților, care reapar doar la fiecare patru ani. În timp ce jucătorii de tenis sunt într-o situație relativ mai bună, majoritatea atleților din alte federații se confruntă cu dificultăți majore.

„Am ajuns să ne bucurăm și să trăim extazul din excepții, din unice performanțe nefirești. La fiecare întrecere suntem «David» împotriva lui Goliat. Țări mult mai mici sau mai puțin dezvoltate decât a noastră au înțeles faptul că sportul este cea mai bună carte de vizită prin care un popor își creează o identitate la nivel global. În ceea ce privește orice sport din România, condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Este o mândrie momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel național. Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de povești crunte care stau în spatele acestor rezultate. Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă «anomalie» fericită. Din păcate, de la mediul politic nu mai avem așteptări de mult timp, pentru că au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele. Primim mult mai mult ajutor de la sponsori privați, care răsar timid și le mulțumim pentru acest singur sprijin. În acest paragraf nu vorbim despre tenis, noi fiind privilegiați în comparație cu 99% din atleții din România. Noi ne descurcăm într-un fel sau altul, astfel că ceea ce încerc să punctez reprezintă celelalte zeci de federații. Suntem o țară mare, cu o barcă mică, iar în câțiva ani (nu decenii) o să ne rămână doar un colac de salvare” a scris Sorana Cîrstea pe Instagram.