Sondaj CURS: ce cred românii despre oamenii politici care ar putea candida la prezidențiale

de: Ana Chivu
10 07. 2019

Sondajul CURS a indicat clasamentul celor care se luptă pentru Cotroceni. Acesta este un sondaj tip Omnibus în plină perioadă de frământări politice. Cine ocupă locul 1?

Sondaj pentru prezidențiale. Cine este în capul clasamentului?

CURS a realizat un sondaj de tip Omnibus pentru a afla starea candidaților la prezidențiale și preferinețele românilor în privința viitorului ocupant al funcției de șef de stat. Amintim că alegerile prezidențiale au loc în această toamnă. Locul unu este ocupat de Klaus Iohannis, președintele actual al României, nu la mare distanță de primul loc.

Șeful de stat se poate mândri cu un procent de 44%. Acesta și-a anunțat încă din anul precedent un al doilea mandat. Locul doi nu este o surpriză, mai ales că românii au început să își arate de o bună bucată de vreme respectul și admirația pentru Kovesi. Fosta șefă a Direcției Naționale Antifraudă se bucură de 42%. Cu toate astea, a declarat că nu va candida și nici nu va intra în politică.

Sondaj pentru funcția de președinte. Cine se află în capul clasamentului?

Surpriză în cursa pentru Cotroceni!

Pe locurile trei și patru îi găsim pe Victor Ponta și Rareș Bogdan cu un procent de 35% și respectiv 33%. De asemenea, niciunul dintre ei nu și-a afișat public dorința de a candida. În top cinci intră și Călin Popescu Tăriceanu care se bucură de un grad de favorabilitatea de 33%. Acesta și-a anunțat intenția da a candida de partea ALDE sau din partea coaliției PSD-ALDE.

Cei de la USR și PLUS trebuie să aleagă dacă vor merge în cursa pentru Cotroceni cu Dacian Cioloș sau Dan Barna. Potrivit sondajului CURS, preferatul românilor este Cioloș cu 33% din voturi, în timp ce Dan Barna are doar 23%.  Surpriza vine din partea ministrului Sănătății care a obținut un procentaj 28%, deși nu este luată în calcul pentru alegerile prezidențiale. Aceasta este urmată de Viorica Dăncilă cu 26%, mai apoi de Eugen Teodorovici cu 22%, iar la coadă se află Șerban Nicolae, cu 14% favorabilitate.