Sondaj alegeri locale 2020. Gabriela Firea i-a luat fața lui Nicușor Dan! L-a lăsat în urmă

Sondaj alegeri locale 2020. Gabriela Firea i-a luat fața lui Nicușor Dan! L-a lăsat în urmă

Ultimele sondaje realizate înainte de ziua alegerilor locale de duminică, 27 septembrie, dau șanse diferite principalilor candidați. Un sondaj IRSOP ne prezintă o situație neobișnuită în Capitală: deși PNL și USR au, împreună, o intenție de vot de aproape 50% pe vot politic, Gabriela Firea s-ar putea impune la o diferență mare. De altfel, un sondaj realizat la comanda PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan. Mai multe detalii, în continuare.

Gabriela Firea, înaintea lui Nicușor Dan în ultimul sondaj IRSOP

Sondajele publicate cu doar câteva zile înainte de alegerile locale 2020 prezintă o situație inedită: în timp ce ultimul sondaj IRSOP o dă favorită pe Gabriela Firea, un sondaj realizat la comanda PNL îi acordă șanse mai mari lui Nicușor Dan, în lupta pentru fotoliul de primar general al Capitalei.

Potrivit primului sondaj, Gabriela Firea, candidata PSD, ar obține 42% din voturi, iar Nicușor Dan, susținut de PNL și USR, este creditat cu 35% din voturi. Traian Băsescu, candidatul PMP pentru Primăria Capitalei, ar obține 15% din voturi, iar Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), – 3%. 5% dintre bucureșteni ar urma să voteze cu alți candidați.

Candidaţi:

Gabriela Firea 42%;
Nicuşor Dan 35%;
Traian Băsescu 15%;
Călin Popescu-Tăriceanu 3%;
Alţii 5%.

În privința partidelor politice, PSD este creditat cu 26%, urmat de USR cu 25% și PNL cu 21%. Procentele sunt calculate pentru repondenţii care au declarat că vor merge la vot.

Partide:

PSD 26%;
USR 25%;
PNL 21%;
PMP 8%;
Pro România 6%;
ALDE 4%;
Alţii 10%.

Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 1.010 persoane, în intervalul 21-23 septembrie 2020. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia rezidentă în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti. Toleranţa de eşantionare este +/-3%. Potrivit acestui sondaj, prezenţa la vot ar putea depăşi 45%.

Un sondaj comandat de PNL îl dă câștigător pe Nicușor Dan

Revenind la cel de-al doilea sondaj, cel comandat de PNL, acesta îl dă câștigător pe Nicușor Dan. El ar obține 42% din voturile alegătorilor, în timp ce pe Gabriela Firea ar vota-o 40% dintre repondenți. 9% dintre bucureșteni ar urma să voteze cu Traian Băsescu și tot 9% ar vota cu alt candidat.

Acest sondaj a fost realizat telefonic, pe 840 repondenți, în perioada 23-24 septembrie 2020 și are o marjă de eroare de 3,7%.

Un alt sondaj, de această dată realizat de cei de la Digi 24, demonstrează că diferenţa dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea ar fi una extrem de mică: doar două procente. Lupta dintre cei doi candidaţi este, aşadar, una foarte strânsă: 31% dintre locuitorii Capitalei îl vor pe Dan primar, în timp ce 29% merg pe mâna actualului edil, Gabriela Firea. Doar 10% îl doresc pe Traian Băsescu, din nou, în fruntea Primăriei Generale a Capitalei.

Datele pentru acest sondaj au fost colectate de la aproape 1.000 de bucureşteni, iar 70% dintre repondenţi cred că este nevoie de o dezbatere între cei doi candidaţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI