Soluţia pentru oprirea războiului din Ucraina, propusă de un economist cu Premiul Nobel. Cum s-ar putea termina conflictul

de: Ștefan R. Apostol
11 07. 2023

Cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, proiecțiile estimau că în 2022 creșterea economică globală va fi de aproximativ 5%. Războiul din Ucraina a fost un șoc energetic masiv pentru piețe, potrivit unui raport din noiembrie 2022 al OCDE. Iar din momentul declanșării conflictului și până azi, am asistat la un declin generalizat, peste tot în lume. Dar, se pare că există soluţia pentru oprirea războiului din Ucraina, propusă de un economist cu Premiul Nobel. Citește mai departe și află cine este cel care are soluția și cum s-ar putea termina conflictul.

Șocul mondial al războiului din Ucraina

Șocul războiului a fost unul dintre principalii factori care au încetinit creșterea economică în 2022 la doar 3,1% și motivul pentru care OCDE a estimat că aceasta va încetini la 2,2% în 2023.

Vezi și: Șeful armatei private a lui Vladimir Putin își trădează șeful și rupe tăcerea despre culisele războiului din Ucraina: „Bunicul fericit crede că este bun”

Potrivit raportului, războiul a avut cel mai mare impact asupra economiei europene, unde se estima că în 2023 creșterea va fi de doar 0,3%. În septembrie 2022, Banca Mondială a estimat că costul reconstrucției Ucrainei ar fi de aproximativ 349 de miliarde de dolari.

Analiștii vorbeau de o cifră care este mai mare decât PIB-ul Ucrainei de dinainte de invazie și de trei ori mai mare decât toate angajamentele de asistență militară, umanitară și financiară față de Ucraina de la începutul războiului, iar acum este cu siguranță mult mai mare.

Vezi și: Vladimir Putin, înfrânt în mai puţin de o lună? Anunţul care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina

Ucraina cere reparații de război, cerând banii oligarhilor ruși

Cererile Ucrainei de a-și reconstrui țara, spun specialiștii, par a fi puțin probabile. De celalată parte, Rusia pare este pregătită, se pare, pentru un conflict mai lung și la scară mai mare.

Până în iunie 2022, aliații au confiscat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deținute de elita rusă și au înghețat 300 de miliarde de dolari deținute de banca centrală rusă.

Vezi și: Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz la Paris. Ce ajutor va primi Ucraina din partea celor două țări, spre disperarea lui Putin

Ar putea fi posibil să se transfere o parte din acestea în Ucraina, dar legea privind acest lucru trebuie explorată, iar sumele implicate ar rămâne mici față de ceea ce este sau va fi necesar.

Dacă Ucraina și aliații săi occidentali vor putea vreodată să oblige Rusia să plătească despăgubiri va depinde de rezultatul războiului.

Economistul american Eric Maskin are soluţia pentru oprirea războiului din Ucraina

Eric Stark Maskin este un economist american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2007 pentru lucrări legate de teoria conceperii mecanismelor. Maskin a împărțit Premiul Nobel pentru Științe Economice cu alți doi economiști americani, Leonid Hurwicz și Roger Myerson.

Vezi și: Adevărul despre finalul războiului din Ucraina şi ce s-ar putea întâmpla cu Vladimir Putin. Ar dura doar câteva ore

Recent, premiatul cu Nobel pentru economie s-a aflat în România în perioada 6-7 iulie 2023. Specialistul a participat la o conferință pe teme economice și, tot atunci, Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat și titlul de Doctor Honoris Causa.

În cadul conferinței, economistul american Eric Maskin a prezentat soluţia pentru oprirea războiului din Ucraina, și anume oprirea extinderii NATO, având în vedere intențiile declarate deja și demersurile făcute de Suedia, după ce Finlanda a fost acceptată:

”Bineînțeles, nu putem opri războiul decât dacă Putin le spune rușilor că au obținut un beneficiu semnificativ. Altfel, Putin și-ar pierde suporterii.

Un lucru pe care îl putem da este siguranța că nu vom extinde NATO în continuare. Acest lucru ar fi minunat din punctul lui de vedere și nu ne face pe noi semnificativ mai slabi. Cred că este un principiu mai general.

Găsirea a ceva la care ești dispus să renunți, care nu e atât de important, în schimbul opririi unui conflict care este important pentru tine este o idee bună”, a declarat Maskin, în conferința de la Timișoara, făcând referi la extinderea NATO.

Vezi și: Ce ar putea urma după încheierea războiului din Ucraina. Răspunsul oferit de șeful Serviciului de Informaţii Externe rus

Războiul din Ucraina a întărit angajamentul Europei de a crește cheltuielile pentru apărare, la fel ca și amenințarea percepută din partea Chinei, iar marii producători din domeniul apărării vor beneficia de aceste escaladări.

Această tendință s-a reflectat deja în creșterea prețurilor acțiunilor acestora. Rămâne o întrebare dacă producătorii pot crește ritmul pentru a face față cererilor.

Nivelul actual de risc, mai spun analiștii, ”ne duce înapoi la perioada de incertitudine imediat după căderea Uniunii Sovietice”, poate chiar la apogeul Războiului Rece sau la situația din Europa de la sfârșitul anilor 1930.