Solul mirific care dă producții duble la hectar în România. Și e fără îngrășământ!

de: Stan Nicu
04 05. 2022

Care este solul mirific ce dă producții duble la hectar în România, în contextul în care nu se folosesc nici îngrășăminte. Aurul negru, așa a fost poreclit pământul care dă producții record acum, iar fermierii obțin recolte duble față de solul normal. Este un pământ unic în România. Unde se află acest pământ deosebit, vedeți un pic mai jos.

Există un pământ în România care dă producții duble la hectar. Ceaușescu l-a exploatat la maxim

În comuna Mileanca, din judeţul Botoşani, nu foarte departe de graniţa de nord a țării noastre, se află un sol cu totul şi cu totul deosebit.

Este recunoscut ca cernoziomul de Mileanca şi este unul dintre cele mai fertile pământuri din România. De altfel, o mostră din acest pământ deosebit se află pe holurile Institutului de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi.

Cernoziomul cambic de Mileanca

”Este cernoziomul cambic de Mileanca. La Botoşani avem terenuri foarte fertile”, a declarat Cristian Delibaş, şeful Direcţiei Agricole din Botoşani,  conform adevarul.ro.

Pământul de la Mileanca trebuie lucrat ca la carte

Este un pământ vechi şi capricios, asta însemnând că cine ştie să-l lucreze se îmbogăţeşte, cine nu, nu se mai alege cu nimic.

„Noi îi spunem humărie. Este negru până la o adâncime mare. Este doar un singur moment când îl poţi cultiva cum trebuie. Dacă l-ai pierdut, mai bine te apuci de altceva, că-i tare ca betonul. N-ai ce face cu el”, a povestit un sătean din zona Codreniului, un sat situat în Mileanca.

De ce este acest pământ atât de bun

De asemenea, specialiştii în agricultură au spus și ei care ar fi explicația. De ce acest pământ este atât de apreciat de agricultori.

„Are un conţinut mare de acizi huminici, adică aproape 50%. Iar această zonă fertilă se menţine până la o adâncime de doi metri. Ceea ce este formidabil”, a declarat Ioan Hăiduţu, fost inginer agronom cu o vechime de patru decenii în domeniu.

Când se lucrează pământul de la Mileanca

În plus, specialiştii agricultori spun că acest sol se lucrează doar în perioada cu ploi. Doar atunci poate fi însămânţat. Altfel spus, are un moment foarte scurt de însămânţare.

În restul timpului, se știe că pământul este tare ca betonul. Cu toate astea, din cultivarea lui se pot obţine producţii duble faţă de un pământ normal.

Pământul de la Mileanca oferă o producție de 10 tone de porumb la hectar

Producțiile duble ale acestui tip de sol sunt confirmate chiar şi de specialişti.”Se ajunge lejer la cinci tone, la hectar, la grâu şi aproape zece la porumb. Fără îngrăşământ”, a mai precizat Ioan Hăiduţu.

Proprietățile pământului de la Mileanca au fost descoperite în anii 60, iar comuniștii le-au exploatat la maxim. Astfel, cu ajutorul cernoziomului de Mileanca s-a scris istorie, întrucât s-au obţinut producţii record la hectar.