Solstițiul de vară 2020. Ce trebuie neapărat să faci ca să îți meargă bine tot anul

de: Năstase Mirabela
21 06. 2020

Solstițiul de vară 2020. Aceasta este cea mai lungă zi a anului în Emisfera Nordică și marchează începutul verii astronomice. Solstițiul de vară are întotdeauna loc între 20 și 22 iunie, și pentru că rotația Pământului nu este reflectată cu exactitate în calendar, data precisă a evenimentului se schimbă ușor de la un an la altul.

Solstițiul de vară 2020

Astfel, în timpul Solstițiului de vară, Pământul se află la cea mai mare distanță de Soare, deși ai putea crede că în timpul Solstițiului de vară Pământul este la o distanță apropiată de Soare. Cu toate acestea, Pământul este cel mai aproape de Soare atunci când în Emisfera Nordică este, de fapt, iarnă. Căldura verii vine din înclinația axei Pământului și nu de cât de aproape se află Soarele de Pământ.

De asemenea, se crede că energia solstițiului este energia pasiunii, vitalității, creativității și belșugului. Tot această zi era și o ocazie de găsire și folosire a apei magice, iar îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ și era un ritual de renaștere.

Tradiții și superstiții de solstițiul de vară

Mai mult, în unele zone, spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului constituia o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apă cu ierburi din noaptea solstițiului reprezenta o cură de refacere a sănătății și vigorii.

În tradiția românească, coronițele de sânziene lăsate afară noaptea puteau să asigure fetele că vor face nunta în vară, dar cu condiția ca a doua zi, dimineața, să fie găsite acoperite cu rouă.

Aceasta este o zi importantă și pentru țărani, pentru prognoza vremii. Astfel, în credinţa populară, se crede că, dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) ori după, este de rău augur, deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, iar recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă, spune etnologul Ion Ghinoiu, în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).