Solstițiul de iarnă 2021, cea mai scurtă zi din an. Ce nu este bine să faci astăzi
Alături de solstițiul de vară, echinocțiul de primăvară și cel de toamnă, solstițiul de iarnă este unul dintre cele patru momente astronomice ale anului. Este legat de mișcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească. Anul acesta, solstițiul de iarnă are loc astăzi, pe data de 21 decembrie, la ora 17:59.
Tradiții și superstiții
Cea mai veche referință scrisă despre această sărbătoarea a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea ținea 12 zile și avea scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii haosului pentru încă un an. De regulă, solstițiul este perceput ca fiind o luptă între bine și rău. Îi sunt dedicate sute de structuri metalice în cele două Americi, Asia, Orientul Mijlociu și toată Europa. Construcții acestea de piatră aveau rolul de măsura poziția soarelui.
Au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia și în Irlanda, Newgrange. Cercetătorii spun că pietrele descoperite la Stonehenge datează din 2050 î.Hr, aproximativ. Potrivit acestora, pietrele au fost poziționate în așa fel încât, la data solstițiului de iarnă, lumina soarelui la apus să cadă într-un anumit fel.
Solstițiul de iarnă înseamnă nașterea soarelui în cultura păgânilor. Pentru ei, acest lucru simbolizează un nou proces ale celor patru anotimpuri. Romanii îl venerau pe Zeul recoltelor, Saturn, alături de zeul luminii, Mithras. Totodată, era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului soare, astfel repornind ciclul anotimpurilor.
Ce trebuie să faci în cea mai scurtă zi
Solstițiul de iarnă este considerat momentul luptei dintre lumină și întuneric. Din popor se spune că lumina învinge întunericul, iar zilele devin tot mai lungi și nopțile mai scurte. Pe 21 de iarnă, răul și binele luptă și cerurile se deschid, potrivit folclorului românesc. În această noaptea, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să se roage. Se spune că cei care gândesc negativ în această zi vor avea ghinion pe tot parcursul anului viitor. De asemenea, se spune că în această zi este foarte important să ai pe cine drag alături, să nu treci singur peste cea mai lungă noapte.
În perioada solstițiului de iarnă, oamenii sacrifică animale. Ulterior, sacrificarea animalelor a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui arbore, brad sau stejar. Acesta era tăiat și ars simbolic în noapte de Crăciun. Un alt simbol este taurul, reprezentat de masca pe care cunoaștem drept Capra, Țurca, Brezaia. După ce însoțește unele cete de colindători, aceasta este „ucisă”.
Românii organizează defilări de măști în cadrul cărora se deghizează în animale precum: urs, capră, cerb sau cal, care au o însemnătate simbolică în folclorul nostru tradițional. Bărbații sunt îmbrăcați în piei de animale și străbat principalele drumuri din sate, acompaniați de oameni îmbrăcați în costume populare.