Șoferița de TIR cu 2 masterate, care practică o meserie grea. Ce simte, de fapt, când e la volan

de: Ștefan R. Apostol
30 03. 2021

În România zilelor noastre mai există oameni care ne pot surprinde. Odată prin inteligența lor, prin studii, dar și prin alegerile acestora, de multe ori atipice. Este și cazul unei tinere de 28 de ani, Cătălina Deac din Moisei, o localitate din județul Maramureș.

Cătălina Deac, cu două masterate, visa la camioane

Dacă ai vedea-o pe stradă pe tânăra Cătălina Deac nu ai crede că o tânără ca ea ar putea stăpâni un mastodont de 40 de tone. Realitatea ar putea să te șocheze. Cătălina Deac, de origine din localitatea Moisei, județul Maramureș, și-a ales o cu totul altă meserie, față de studiile pe care le are.

Cătălina Deac se poate mândri cu două masterate în psihologie şi inginerie alimentară. Dar destinul ei, se pare, a fost cu totul altul. Tânăra de 28 de ani, povestește că a ajuns să facă ceea ce visa încă de pe vremea când ar fi trebuit să se joace cu păpușile.

”Aş putea spune că am fost genul de fetiţă atipică. Drept urmare eram mai mult prin garaj cu tatăl meu decât cu mama prin bucătărie. Nu mă îmbrăcam în roz şi nu aveam preocupări pe care celelalte prietene de vârsta mea le aveau.

Prima maşină pe care am condus-o a fost tractorul tatălui meu. De aici a plecat cumva pasiunea pentru maşinile şi utilajele grele.”, povestește Cătălina Deac.

Virusul i-a intrat în sânge și, după cum recunoaște Cătălina Deac, de atunci a început să viseze că va conduce într-o zi un TIR. Deși a absolvit două facultăți și două masterate în psihologie şi inginerie alimentară, a simțit că nu aceste este drumul ei. A ajuns la această concluzie și după câteva experiențe mai puțin plăcute. În încercarea ei de a profesa ceea ce învățase în facultate, s-a lovit de multe probleme.

”Punându-mi deoparte visul de a deveni şofer de camion. Dar fără să renunţ la el. Timp de doi ani am lucrat în domeniul ingineriei alimentare. În tot acest timp m-am izbit frontal de unele probleme din sistem şi de pe piaţa muncii din România.

Consider că salariile sunt foarte mici în raport cu implicarea materială a părinţilor şi investiţia intelectuală a tinerilor absolvenţi. Din păcate piaţa muncii din România nu ne prea oferă soluţii şi opţiuni pentru dezvoltarea profesională şi nici pentru cea personală.”, mai spune Cătălina Deac.

Șofer de TIR, alături de soțul ei

După dezamăgirile avute, în încercarea de a profesa ceea ce a învățat în facultate, a decis să riște totul și să-și urmeze visul. După căsătorie, soțul Cătăline fiind tot șofer de TIR, tânăra a făcut cursurile de specialitate.

Acum Cătălina Deac și soțul ei stăpânesc un monstru de 40 de tone, este vorba de un TIR Scania. Amândoi conduc TIR-ul și transportă, deocamdată în țară, alimente, produse refrigerate, etc. Cătălina Deac spune că se gândesc să cumpere un al doilea TIR și să înceapă și să facă curse internaționale.

”În general transportam produse alimentare, refrigerate sau congelate şi medicamente în oraşele din România,. Urmează ca din luna aprilie să efectuăm curse internaţionale. Deşi iubesc această viaţă şi nu am de ce să mă plâng, singurele mele nemulţumiri ţin de calitatea drumurilor şi lipsa autostrăzilor, respectiv parcărilor din ţara noastră.

Personal, asimilez viaţa unui şofer de camion cu cea a unui cowboy liber pe calul lui nărăvaş. Deşi uneori pare şi chiar este stresant, am parte de tot ceea ce un om aşteaptă de la visul lui, satisfacţie, libertate şi motive de a continua zi de zi cu acelaşi entuziasm ca la început.”, mai spune tânăra șoferiță de TIR.