Șoferii din România primesc o nouă veste proastă. Ar putea fi introdus un nou control de rutină care îi lasă fără permis
Comportamentul agresiv al unor șoferi în trafic le-a atras atenția autorităților, care iau în calcul mai multe măsuri. Una dintre măsuri prevede introducerea unui control de rutină, care i-ar putea lăsa pe mulți fără permis. Iată ce schimbare ar putea suferi Codul Rutier.
Șoferii trimiși la pshiholog
Ministerul Afacerilor Interne vine cu o nouă propunere de modificare a Codului Rutier. Aceasta prevede ca șoferii a căror sănătate mintală pare îndoielnică să fie trimiși la psiholog. Dacă în urma controlul, psihologul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, acesta va avea datoria de a anunța poliția rutieră. La rândul lor, oamenii legii vor putea dispune retragerea permisului de conducere al acestora.
În prezent, propunerea se află doar la rang de proiect. Aceasta se dorește a fi o nouă abordare în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”.
Citește și: Dacă ai aceste cauciucuri la mașină, riști amendă pe loc. Mulți români nu știu, s-a dat lege
Ce prevede acest proiect de ordonanță?
Dacă ordonanța va fi adoptată de Guvern, atunci va fi introdusă o procedură asemănătoare celei existente acum pentru afecțiunile fizice. Practic, în urma controlului, medicul care are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului pe care îl consultă îi poate recomanda un consult care are ca obiect evaluarea sa psihologică.
Ce le-a determinat pe autorități să ia această decizie?
Propunerea a fost făcută, în contextul, în care tot mai mulți șoferi au tendința de a fi agresivi în trafic sau de a încălca anumite norme rutiere.
„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (…), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”.
În urma controlului, pshihologul va avea obligația de a informa autoritățile. Acestea îi vor retrage permisul de conducere. După ce persoana va fi înștiințată, aceasta va fi nevoită să predea permisul în termen de trei zile lucrătoare. Momentan, propunerea se află doar la rang de proiect. Dacă va fi adoptată, aceasta va apărea în monitorul oficial.