Şoferii din România care ar rămâne definitiv fără permisul auto. Problemele medicale care i-ar putea lăsa pietoni
Un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ar putea să lase mulți șoferi din România fără permis auto, în cazul în care va trece la vot. Află în rândurile de mai jos care sunt condițiile medicale în care autoritățile ar putea să retragă carnetul de conducere definitiv.
Codul Rutier 2023 s-ar putea schimba
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus un proiect de ordonanță de urgență prin care se solicită modificiarea Codului Rutier 2023, în ceea ce privește situația participanților la trafic care prezintă afecțiuni medicale pe zona de sănătate mentală. Dacă va trece la vot, mulți ar putea rămâne fără carnet.
Proiectul de ordonanță de urgență nu stabilește retragerea temporară, în astfel de cazuri, a permisului auto de la șofer. Măsura se aplică în mod definitiv, potrivit reglementărilor stabilite în cadrul acestuia.
Detaliul care lasă șoferii fără permis
Proiectul de ordonanță de urgență propus de MAI stabilește, printre altele, și o nouă abordare în ceea ce privește capitolul „afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule”. Astfel, un participant la trafic care ar putea prezenta probleme riscă să rămână fără permis definitiv.
Dacă specialiștii certifică faptul că un șofer este incapabil din punct de vedere mental să conducă un autoturism, vor trimite o notificare către poliția rutieră. Agenții de poliție vor fi obligați prin lege, dacă proiectul va trece la vot, să retragă definitiv permisul de conducere.
Ce fel de investigații medicale sunt necesare
Românii care vor să obțină permis auto, trebuie să fie evaluați de către specialiștii în sănătate în două sensuri: examen al stării somatice (ORL, neurologie, oftalmologie, medicină internă, chirurgie) și evaluare psihiatrică (doar după efectuarea primului test medical).
Evaluarea psihiatrică presupune, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății: interviul diagnostic (anamneză, examenul stării mentale: orientare, vorbire, comportament), investigații speciale și evaluare psihologică clinică teste de personalitate și cogniție, dacă este cazul.
Lista afecțiunilor mentale ce anulează conducerea auto
- episod maniacal;
- episod depresiv sever, cu simptome psihotice sau intenție suicidară;
- tulburări psihotice acute și tranzitorii pe durata evoluției;
- schizofrenie în evoluție, tulburare schizoafectivă, schizotipală, tulburări delirante persistente;
- tulburări disociative de intensitate psihotică (fuga psihogenă, amnezia psihogenă, tulburarea de depersonalizare);
- retard mental;
- tulburări mentale congenitale sau dobândite (epilepsie, traumatisme cranio-cerebrale);
- probleme comportamentale grave din cauza vârstei sau tulburării grave a capacității de judecată/comportament/adaptabilitate;
- demență;
- tulburări de personalitate cu tulburări severe de comportament;
- tulburări mentale și comportamentale, ca urmare a utilizării substanțelor psihoactive.