Șocant ce rămâne, de fapt, în aer după ploaie. Concluzia cercetătorilor la care nu te așteptai
Dacă aștepți ca ploaia să spele polenul și să-ți atenueze problemele alergice, te-ai înșelat amarnic, cel puțin primăvara. Noile cercetări au descoperit că ploile de primăvară pot genera mai multe probleme de polen decât rezolvă.
Cercetătorii au descoperit că boabele sparte de polen rămân în aer până la 11 ore, după ploaie
Măsurătorile polenului în aer în timpul și după ploile de primăvară au constatat că bucăți de polen pot rămâne în aer până la 11 ore – prezentând un potențial pericol real pentru persoanele alergice sau cu astm.
Cercetătorii au descoperit două efecte distincte. În primul rând, ploaia a suprimat într-adevăr boabele de polen integral, așa cum era de așteptat. Dar măsurătorile echipei au constatat o creștere semnificativă a fragmentelor de boabe de polen.
Polenul amplifică alergiile și astmul multor pacienți
„Rezultatele noastre arată că, în timp ce boabele de polen scad substanțial în timpul ploii, concentrațiile de vârf de fragmente de polen submicron apar în timpul evenimentelor de ploaie și apoi persistă câteva ore”, a spus chimistul analitic Elizabeth Stone de la Universitatea din Iowa.
„Persoanele care sunt sensibile la polen în timpul sezonului ar trebui să evite să meargă în aer liber în timpul ploilor, dar și câteva ore bune după aceea”.
Cercetările au descoperit că boabele de polen pot fi transportate până la granița dintre Pământ și spațiu! Polenul care ajunge la stratul de nori se poate spulbera în particule subpolene și apoi se poate întoarce la pe pământ pe stropi de ploaie.
Deoarece aceste particule subpollen sunt mult mai mici și mai ușoare decât boabele de polen integral, ele pot rămâne în aer o perioadă mai lungă de timp – dar acest interval de timp nu a fost cuantificat.