Sobele pe lemne din casele românilor, înlocuite, în viitor. Aparatele pentru care va fi nevoie de mii de instalatori

de: Corina Oprea
20 03. 2024

În perioada rece, toți românii caută modalități de a încălzi casele în care locuiesc. Există o mulțime de alternative, dar în mediul rural, cea mai întâlnită este cea pe lemne. Sobele sunt nelipsite din gospodăriile de la țară și prea puțini au trecut la alte metode. Se pare, însă, că pompele de căldură sunt pe punctul de a le înlocui.

Sobele pe lemne vor deveni o amintire

Mulți oameni consideră că o sobă este esențială pentru confort pe parcursul iernii, dar se pare că autoritățile nu sunt de aceeași părere. În tot mai multe state se urmărește încălzirea într-un mod mai eficient, mai sigur, care să polueze mai puțin.

Până în 2050, pompele de căldură vor înlocui tehnologiile de încălzire și răcire care sunt în prezent ineficiente din punct de vedere energetic.

În versiunea revizuită a Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice 2023–2030, se propune ca pompele de căldură să contribuie cu 25% la cererea de energie utilă pentru încălzire și răcire până în 2050.

Ponderea surselor regenerabile din România în sectorul de încălzire și răcire va fi de 32,7% în 2030 și 34,7% până în 2050. Pe de o parte, se va atinge acest nivel prin utilizarea pompelor de căldură pentru a încălzi și răci spațiul în loc de biomasă.

„Sobele funcționând pe bază de biomasă vor fi înlocuite în principal cu pompe de căldură, tehnologie curată, clasificată, la rândul ei, ca fiind regenerabilă”, se arată în document.

Bani europeni, alocați pentru pompele de căldură

Comisia Europeană spune că investițiile totale făcute în pompe de căldură în UE aproape s-au dublat, crescând de la 13 miliarde euro în 2020 la 23 de miliarde euro în 2023. Cu toate acestea, în 2023, investițiile vor încetini din cauza scăderii prețurilor la energie și a reducerii subvențiilor din ultima vreme.

Noi instrumente de finanțare vor sprijini instalarea pompelor de căldură. Toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice începând cu 2026. Acesta este un fond al UE de 86,7 miliarde euro, iar banii vor fi folosiți pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și pentru microîntreprinderi.

În cea mai mare parte, fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice va fi alimentat din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii de carbon, care vor fi achiziționate printr-o nouă schemă de comercializare. Începând cu 2027, va fi impus un preț al carbonului pentru combustibilii utilizați în construcții, transportul rutier și alte industrii.

Planurile europene urmăresc să ilustreze finanțările disponibile pentru instalarea pompelor de căldură la nivel individual și pentru rețelele de încălzire furnizate de pompele de căldură mari, ca parte a planurilor de încălzire și răcire la nivel local și regional.

Sobele, interzise în Germania

Germania va adopta un regulament care ar putea pune capăt multor sisteme de încălzire cu lemne până la sfârșitul anului 2024.
Prin urmare, dacă doriți să continuați să folosiți șemineul după 2025, trebuie să faceți o schimbare costisitoare sau mai bine să renunțați la el.

Guvernul federal a identificat sobele pe lemne și șemineele ca principalele surse de poluare, în efortul de a reduce emisiile de particule fine. Obiectivul este de a reduce poluarea cu particule fine care apare ca urmare a utilizării sobelor pe lemne.

Legea Federală privind Controlul Emisiilor, sau BImSchV, stabilește valorile limită. În consecință, toate sistemele individuale de ardere, cum ar fi șeminee, sobe pe peleți, sobe de teracotă și cuptoare de cocs, care au fost instalate înainte de 1 ianuarie 2015, trebuie să se conformeze treptat valorilor limită de nivel 1.

Valorile limită superioare, nivelul 2, se aplică de la început pentru sistemele nou instalate începând cu 2015.

Conform BImSchV, începând cu 1 ianuarie 2025, chiar și sistemele mai vechi vor trebui să respecte valorile limită ale nivelului 2. Prin urmare, cei care doresc să continue să folosească un dispozitiv mai vechi trebuie să se gândească în acest an dacă o conversie este necesară.