Ce se întâmplă cu Brexit: discuții aprinse la Bruxelles și păreri împărțite
Soarta Brexit se decide miercuri seara la Bruxelles, acolo unde s-au reunit liderii din cele 28 de state membre.
Majoritatea liderilor reuniți la Bruxelles înclină spre o nouă amânare a Brexit, așa cum a cerut și Guvernul de la Londra. Astfel s-ar mai câștiga timp pentru negocieri între politicienii britanici și, poate-poate, se acceptă acordul negociat de Theresa May.
În favoarea unei amânări a ieșirii Marii Britanii din UE s-a pronunțat și Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
”Sunt de părere (…) că trebuie să permitem o întârziere rezonabilă” pentru ca partidele politice britanice să negocieze o ieșire din criză și ”este foarte posibil ca termenul limită acordat de UE să fie mai lung decât cel cerut de către premierul britanic”.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Pe de altă parte, Merkel a insistat că ”ar trebui să amânăm cu mai multe luni, dar să nu o lungim. Așa că dacă Marea Britanie a luat o decizie atunci ieșirea să aibă loc imediat”.
Brexit, sub semnul întrebării. Îngrijorare în rândul românilor din Regat
La reuniunea de la Bruxelles, România e reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a enumarat scenariile care se iau în calcul.
„Cred că până la urmă se va accepta o prelungire (pentru obţinerea unui acord în privinţa condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE, n.r.). Încă sunt discuții și asta va fi tranșat doar în plen, dacă această prelungire va fi mai degrabă scurtă sau mai degrabă lungă. Cu siguranță se vor purta discuții și pe garanții. Avem nevoie de câteva lucruri foarte clare din partea Marii Britanii. În această etapă nu prevăd efecte de vreun fel special, atâta timp cât ne aflăm în perioada de prelungiri. Am speranța că vom avea un acord în final și lucrurile vor fi foarte bine prevăzute. Chiar și în cazul unui Brexit fără acord, suntem în stare să negociem interesul nostru, în special al românilor din Marea Britanie, într-un mod corespunzător”.
Klaus Iohannis, președintele României
UE s-a pregătit de tot ce e mai rău
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, susținea recent că este foarte probabil ca Marea Britanie să părăsească UE fără niciun acord. Ar fi un scenariu dezastruos pentru ambele părți.
„Un scenariu ‘no-deal’ la miezul nopţii, pe 12 aprilie, este acum un scenariu foarte probabil. Nu este un rezultat pe care să-l vreau. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită”.
Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene
Acordul a fost respins de trei ori până acum. Toate încercările premierului Theresa May de a negocia cu opoziția laburistă au eșuat. Au fost respinse, de asemenea, și alte opțiuni precum un referendum sau chiar anularea Brexitului.