Slănina fiartă cu usturoi. Rețeta secretă a gospodinelor, ce nu trebuie să faci sub nicio formă
Sezonul rece este perioada propice pentru prepararea slăninei. O rețetă populară îndeosebi în Transilvania este și rețeta de slănină fiartă, usturoiată și pudrată cu boia.
Slănina fiartă cu usturoi
De asemenea, trebuie să știi că slănina trebuie fiartă într-o zeamă aromată, dar mai există și varianta fierberii în varză, pentru ca slănina să-și piardă din cantitatea de grăsime și să devină foarte fragedă.
Ingrediente slănină fiartă cu usturoi
- 1 kilogram de slănină de pe burta porcului, mai subţire
- 8 căţei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- 6-8 boabe de ienibahar (opţional)
- zeamă de varză (sau apă cu sare)
- 2-3 linguri boia de ardei dulce
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriţă de sare
Cum se prepară
Ca să prepari slănină fiartă cu usturoi trebuie ca mai întâi să pui la fiert 4-5 litri de zeamă de varză în care se dizolvă 2-3 linguri de sare. Apoi, se adaugă fole de dafin, 3 căței de usturoi curățați, boabele de piper și cele de ienibahar, după care se pune slănina porționată în bucăți atât cât se dorește a fi de mari, pentru a intra în vasul de fierbere. Apoi, se lasă totul la fiert vreme de 40 de minute. Pentru a verifica dacă s-a fiert slănina, se înfige în ea furculița. Dacă furculița pătrunde ușor în slănină, atunci înseamnă că aceasta este fiartă. Iar dacă nu s-a fiert suficient, atunci o mai poți lăsa încă zece minute, după care se verifică tot așa.
De altfel, trebuie să știi că slănina nu trebuie lăsată la fiert prea mult ca să nu devină moale ca o clisă. După ce aceste bucăți de slănină s-au fiert, trebuie să le scoți și să le așezi între două funduri de lemn ca să se răcească, în chiuvetă, acolo unde se scurge și zeama. Deasupra se pune o greutate pentru a presa bine. Acum, e timpul usturoiului. Estul usturoiului se transformă într-o pastă, pe care o freci cu o lingură de sare și o lingură de ulei, iar compoziția care rezultă se întinde peste bucățile de slănină. Acum este momentul în care se pudrează slănina cu boia de ardei dulce, după care se bagă la rece. De asemenea, ia în considerare și un sfat practic. În funcție de cât de usturoiată vrei să fie slănina, îndepărtează usturoiul cu lama de cuțit, după 30 sau 60 de minute de când a fost întins peste bucăți. Slănina poate să fie servită și ca atare, depinde acum doar de preferințe. Poftă bună!