Situație revoltătoare la Botoșani. Un candidat la școala de subofițeri, obligat să-și facă nevoile într-o sticlă pentru a nu pierde examenul. Ce a urmat imediat

de: Rosu Ioana
25 10. 2021

Într-o perioadă greu încercată pentru toată lumea, neregulile care au loc în jurul nostru nu încetează să ne surprindă. Un eveniment recent petrecut la un colegiu din Botoșani pune la îndoială modul de funcționare al statului. Astfel, un tânăr prezent la un examen de admitere pentru școala de subofițeri a trăit rușinea vieții lui după ce a fost obligat chiar de către personalul didactic supraveghetor să-și facă nevoile într-o sticlă, în fața tuturor.

Elevii au fost anunțați că nu vor avea voie la toaletă

România secolului 21 pare să semene mai degrabă cu Epoca de Piatră. Așa se explică interdicția de a nu lăsa un elev să meargă la toaletă, în timpul unui examen pentru Şcoala de subofiţeri jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, pe baza contextului epidemiologic actual. Din cauza pandemiei, examenul nu s-a mai ținut la școala de subofițeri din Fălticeni, ci la un colegiu din muncipiul Botoșani, acolo unde elevii au fost repartizați în șase clase. Aceștia au fost anunțați de profesori încă de la începutul examenului că nu vor avea voie la toaletă.

Chiar și cu acest avertisment inhibator, un tânăr a cerut voie în timpul examenului să meargă la toaletă, din motive pur fiziologice, însă cererea acestuia a fost respinsă. În plus, acesta a fost anunțat că va pierde examenul dacă va părăsi sala de examen. Pentru a evita acest lucru, tânărul a golit o sticlă de apă și cu acceptul supraveghetorilor și al colegilor a mers în spatele clasei pentru a-și face nevoile. Pentru că nu a avut voie să părăseasca sala, tânărul a fost nevoit să-și țină sticla cu urină lângă bancă, în văzul tuturor, până la finalizarea examenului.

Jandarmeria s-a autosesizat

În ciuda faptului că acesta nu a făcut reclamație la Poliție, informația a ajuns rapid în spațiul public, moment în care Inspectoratul de Jandarmi Botoșani s-a autosesizat, dând asigurări că va efectua o anchetă internă pentru a putea afla exact cum a fost posibilă o astfel de situație.

„La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani vor fi verificate aspectele semnalate pe timpul desfăşurării probei de evaluare a cunoştinţelor candidaţilor în cadrul concursului de admitere la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ,,Petru Rareş” Fălticeni, sesiunea septembrie – octombrie 2021.

Vom reveni cu precizările necesare în cel mai scurt timp posibil, conducerea inspectoratului fiind prima interesată de lămurirea aspectelor semnalate, conform prevederilor legale”, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de IJJ Botoşani.

Situația petrecută este cu atât mai greu de înțeles, cu cât nicio altă instituție din MAI nu există asemenea restricții, fiind permisă o ieșire de 10 minute, cu însoțitor.