Situație paradoxală. Țara care ar refuza vaccinul împotriva noului virus, dacă acesta ar exista deja

de: Năstase Mirabela
13 04. 2020

Sunt deja în curs studii clinice în mai multe țări din lume pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului, care deja a ucis peste 100 000 de oameni în întreaga lume. În Franța însă, mai mult de un sfert din populație ar putea să fie vaccintă, spune RTL.

Situație paradoxală. Țara care va refuza vaccinul împotriva noului virus, dacă acesta ar exista deja

Acest fapt reiese dintr-un sondaj Ifop, realizat pentru consorțiul Coconel, ce studiază pandemia de coronavirus. Atunci când au fost întrebați ”dacă ar fi disponibil un vaccin contra coronavirusului, 6% dintre respondenţi au răspuns „nu cu siguranţă” şi 20% „probabil nu”. Însă, cu toatea acestea, studiul nu detaliază și motivul pentru care cei chestionați sunt împotriva acestui vaccin. De câțiva ani însă, mișcarea ”anti-vax” a crescut în Franța, după cum arată și Huffinfgton Post. Potrivit unui studiu din iunie 2019, o treime dintre francezi crede că vaccinurile nu sunt sigure. Așadar, anumite boli precum rujeola reapar acum chiar dacă dispăruseră. Nivelul imunității populației a scăzut, odată cu vaccinările tot mai puține.

Dar ce se știe despre aceștie ”anti-vaxeri”? Coordonatorul științific al proiectului Coconel, cel care a comandat acest studiu, dă mai multe detalii în ”Le Monde”. Astfel că, cei mai tineri sunt mai înclinați să refuze un posibil vaccin contra coronaviruslui.

„Procentul refuzurilor este mai mare (39%) în rândul tinerilor între 26-35 de ani”, spune Patrick Peretti-Watel, sociolog şi director de cercetare la Inserm. Chiar și așa, decesul unei fete de 16 ani, pe 27 martie, indică faptul că tinerii nu au fost cruţaţi de virus.

Câte cazuri de coronavirus are România

În țara noastră au fost confirmate, până acum, 6.633 de infecții cu noul coronavirus. Autoritățile fac apel la populație să se informeze strict din surse oficiale. În total, în România, au decedat 318 persoane infectate cu noul coronavirus. Menționăm că primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie.