Situație dramatică la granița cu Ucraina. Se întâmplă chiar acum

de: Alexandra Chivu
23 06. 2020

România este măturată de inundații, iar prima lună de vară a venit cu dezastre. Sunt aproape două săptămâni de coduri de vreme rea, mesaje RO-alert prin care oamenii sunt avertizați de pericol, iar apele nu par să se liniștească prea curând. Situația este dramatică și la graniță cu Ucraina.

Situație dramatică la granița cu Ucraina: nivelul râului Prut la intrarea pe teritoriul României, cota de pericol

Nivelul râului Prut la intrarea pe teritoriul României a depășit, marți dimineață, la ora 10:00, cu 84 de centimetri cota de pericol, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Dorina Lupu. Specialistul a menționat că Prutul măsura 734 de centimetri la stația hidrometrică de la Oroftiana, cu 84 de centimetri peste cota de pericol, care a fost stabilită la 650 de centimetri, iar tendința este de creștere, pe fondul viiturilor care vin din Ucraina. Tot marţi, la staţia hidrometrică de la Rădăuţi Prut, cota de inundaţii pe râul Prut a fost depăşită cu 20 de centimetri.

„Două echipaje ale ISU Botoşani şi autorităţile locale monitorizează situaţia în teren”, a precizat Dorina Lupu

Vestul țării, înghițit de ape

Patru județe au fost sub cod roșu, iar avertizarea încă este valabilă și la această oră pe mai multe râuri care cresc continuu. În Timiș și Caraș-Severin, oamenii rămași prizonieri în mijlocul apelor au fost scoși din case de salvatori doar cu hainele pe care le aveau pe ei.

Foto: Agerpres

Avertizare meteo: cod portocaliu în vigoare

Interval de valabilitate: 23 iunie, ora 10:00 – 24 iunie, ora 02:00
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată

În Moldova, Transilvania, Maramureș, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, precum și în zonele montane vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină, îndeosebi în est și sud-est.