Pacienții cu probleme oncologice sunt trimiși forțat acasă: „Aici sunt decesele, nu în pandemie”

de: Rosu Ioana
20 03. 2020

Chiar dacă ultima perioadă a fost marcată de creșterea rapidă a cazurilor infectate cu coronavirus și a măsurilor de prevenție pentru evitarea infectării populației, există însă și alte cazuri medicale, la fel de grave, care sunt umbrite de această pandemie.

Ce se întâmplă cu pacienții cu probleme oncologice

Cezar Irimia, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice, trage un semnal de alarmă privind trimiterea acasă a pacienților cu afecțiuni oncologice . Situația devine îngrijorătoare, atâta timp cât aceștia sunt trimiși forțat acasă pentru apreveni infectarea cu noul coronavirus. Din păcate, această măsură de prevenție presupune încetarea tratamentelor specifice, ceea ce le poate cauza mai tare decât infectarea cu COVID-19.

”Lucrurile sunt foarte complicate. Pacienții aflați în tratamente au început să fie externați forțat, tocmai pentru a-i proteja, spun unii manageri, dar nu e adevărat, pacientul care nu își face rapid tratamentul este expus evoluției bolii și li se percliteaz viața”, afirmă acesta.

Președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice, Cezar Ieremia,  susține că aceste măsuri de prevenție sunt exrem de utile, atâta timp cât nu afectează viața pacienților cu probleme grave de sănătate: „dar nu în detrimentul altor pacienți”.

Trebuie ales răul cel mai mic

Chiar dacă transportul către alte spitale și eventualele contacte cu persoane infectate ar putea cauza probleme, Cezar Irimia affirma că trebuie ales răul cel mai mic.

„Pacientul are o planificare. Nu merge la spital de capul lui, e programat de medicul curant pentru a i se face tratamentul prescris. Acest risc de a da peste o asistentă sau cineva infectat cu coronavirus este cel mai mic față de riscul de a evolua boala dacă nu își face tratamentul fixat la termen”, a declarant Cezar Irimia.

În cazul în care pacientul ajunge să nu mai poată urma tratamentele vitale pentru boala sa, Cezar Irimia susține că nu poate fi decât discriminare vizavi de acești oameni loviți de necaz independent de aceasta criză mondială.

„Lucrurile trebuie armonizate, ceea ce nu se întâmplă în acest moment, iar pacienții cronici sunt pur și simplu ignorați în favoarea gestionării cât mai bune a acestei pandemii”, a încheiat  Cezar Irimia.