08 apr. 2020 | 07:26

Un cămin de bătrâni din Galați s-a transformat în focar de infecție! Angajații demisionează pe capete, iar bătrânii rămân singuri și fără mâncare

Sănătate
Un cămin de bătrâni din Galați s-a transformat în focar de infecție! Angajații demisionează pe capete, iar bătrânii rămân singuri și fără mâncare

Situație extrem de tristă la un azil privat de bătrâni din Galați, unde angajații demisionează, iar soarta vârstnicilor rămâne doar în mâinile lui Dumnezeu. În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre necazul care a lovit această instituție, menționând faptul că a discutat cu ministrul Muncii despre o posibilă rezolvare a acestei probleme.

Azilul de bătrâni devine focar de infecție pentru oraș

Până în prezent, în acest azil au survenit două decese cauzate de virusul ucigaș. Din păcate, situația este mult mai gravă, deoarece au fost testate pozitiv cu COVID-19 alte 26 de cazuri, printre acestea numărându-se angajați și bătrâni. Numărul de persoane pe care azilul „Sfântul Ilie” îl găzduiește este de 130, acestea având toate șansele să se infecteze dacă nu vor fi luate măsuri în scurt timp.

Pacientul 0 al acestui focar de infecție a fost chiar directoarea azilului. Aceasta a contactat virusul de la soțul ei care fusese plecat în Turcia, iar mai apoi l-a transmis bătrânilor din azil.

Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi a explicat filmul evenimentelor “Ca şi cronologie, pornind de la doamna director a căminului, care acum este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, contact cu caz confirmat, soţul ei, întors din Turcia, din perioada 13-20 martie, care ulterior a decedat în 3 aprilie”.

Soţul directoarei, în vârstă de 61 de ani, a ajuns la spital după 6 zile de la întoarcerea din Turcia, țară care nu era trecută pe lista zonele roșii. În tot acest timp, bărbatul a intrat în contact cu mai multă lume, iar abia pe data de 26 martie a fost confirmat pozitiv, fiindu-i recomandată izolarea.

Directoarea azilului a fost testată pozitiv pe data de 29 martie

De asemenea, după această dată au fost luate slabe măsuri de protecție în azilul condus de soția sa, iar pe data de 29 martie a fost confirmată pozitiv și aceasta. În azil au început să fie folosite echipamente de protecție de slabă calitate și au fost restricționate deplasările vârstnicilor, în schimb au continuat să doarmă câte 3, 4 persoane în cameră.

Totul avea să o ia pe un drum fără scăpare pe data de 3 aprilie, atunci când unul dintre bătrâni a fost confirmat pozitiv, având simptome grave ale bolii. O zi mai târziu, pe data de 4 aprilie, acesta a decedat.

În data de 3 aprilie, nouă persoane din centru au devenit simptomatice, au fost recoltate probe şi s-au confirmat patru cazuri în data de 4 aprilie. Persoanele pozitive au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase în aceeaşi zi”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Având în vedere problemele majore cu care se confruntă acest azil, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a solicitat autorităţilor ca azilul privat „Sfântul Ilie” să fie preluat de instituţiile statului. Această solicitare vine ca urmare a riscului pe care această instituție îl poate avea asupra comunității, dar în special pentru faptul că bătrânii din azil mai au alimente doar pentru 3 zile, ei rămânând astfel și fără hrană.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că a discutat și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pentru a lua măsuri cu privire la această problemă:

Am discutat şi cu doamna ministru al Muncii, Violeta Alexandru, este o situaţie în care cei care lucrau acolo au abandonat lucrul, să spun aşa, urmează să facă reîncadrări, sunt ai noştri, sunt instituţionalizaţi şi trebuie şi trataţi, trebuie supravegheaţi şi trebuie şi avut grijă pe partea medicală”.