Situație critică în spitale după explozia cazurilor de COVID-19. Anunțul înfiorător al ministrului Sănătății despre locurile de la ATI

de: Rosu Ioana
27 10. 2020

Veste tristă din partea ministrului Sănătății, care a explicat care sunt șansele de eliberare a locurilor din ATI. Pentru moment, acestea sunt ocupate 60% din capacitatea lor. Însă, șansele să se umple în următoarea perioadă sunt destul de ridicate. Potrivit acestuia, cetățenii trebuie să se protejeze și să respecte regulile pentru a nu necesita internare.

Paturile de la Terapie Intensivă, greu de eliberat

Nelu Tătaru a vorbit în cursul zilei de ieri despre capacitatea pe care o au spitalele la Terpie Intensivă, În acest moment. 1200 de paturi au fost pregătite pentru pacienții în stare gravă, dar 60% sunt deja ocupate. Ministrul Sănătății a vorbit despre încă 200 de paturi cu care se vor suplimenta secțiile ATI. Însă, chiar și așa, capacitatea este mică față de nevoi.

Secțiile ATI, umplute la capacitate aproape maximă

Ministrul Sănătății a spus, de asemenea, că majoritatea locurilor la ATI sunt eliberate doar atunci când cineva se vindecă sau moare. Acesta a făcut apel la populație pentru a înțelege cât de important este să se protejeze și să evite să ajungă în situații critice, depinzând de un pat care este sau nu liber.

„Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi, să putem merge strict pe suport Covid”.

Când nu vor mai exista paturi disponibile la Terapie Intensivă

La întrebarea în cât timp se vor ocupa paturile de la Terapie Intensivă, Nelu Tătaru a fost reținut în a da o dată exactă. A menționat totuși că acele paturi în care sunt tratați pacienții în stare gravă sunt eliberate în situații excepționale: la moarte sau vindecare.

„Depinde de numărul de cazuri de la o zi la alta şi de numărul de cazuri grave de la o zi la alta. Avem acel procent de, să spunem 3-5%, care merg în terapie intensivă. Noi trebuie să ştim că aceste paturi de Terapie Intensivă care se completează cu tot ce însemană patologie severă, critică, se eliberează prin vindecare sau prin deces.

Cred că aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui să le înţeleagă şi cei din pre-spital, care ar trebui să respecte nişte reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave şi dificile cu care corpul medical se luptă în acest moment”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit hotnews.ro.

Ministrul Sănătății a mai dat asigurări cu privire la observarea unor rezultate în urma noilor restricții impuse de autorități. Potrivit acestuia, numărul cazurilor de COVID-19 ar trebui să scadă între 14-28 de zile, cu condiția să fie respectate regulile.

”În momentul în care impunem acele restricţii, noi trebuie să ne aşteptăm că e o frânare, că vom avea o creştere foarte mică de la o zi la alta, dar acea frânare o vedem în 14 – 28 de zile, în condiţiile în care se respectă aceste precauţii.

Rămâne ca după aia să ne aşezăm într-un platou, să putem scădea. Nerespectând aceste reguli, vom întinde foarte mult şi vom avea numărul de transmiteri crescute, cu focare multe şi cu numărul de cazuri noi crescut”, a spus Nelu Tătaru, potrivit hotnews.ro.