Siropurile de tuse interzise în Europa. Ce nu mai trebuie să consume românii, sunt un pericol
Uniunea Europeană a interzis mai multe siropuri de tuse periculoase, deoarece conțin o substanță foarte periculoasă pentru organismul uman. Este vorba despre un tratament care este folosit atât de adulți, cât și de cei mici.
Medicamente de tuse interzise în Uniunea Europeană
Anunțul a fost făcut în cursul zilei de vineri de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Potrivit acestora, medicamentele împotriva tusei care conțin substanța chimică numită folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană.
Acestea pot provoca reacții alergice potențial mortale la persoanele aflate sub anestezia generală. EMA a recomandat ca tratamentele care conțin folcodină să fie retrase de la vânzare. Substanța este folosită pentru tratarea tusei uscate, atât de adulți, cât și de copii.
„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat emis vineri.
În luna septembrie a acestui an, Franța declarase că folcodina ar putea fi interzisă din cauza riscului ridicat de alergii. De asemenea, tusea uscată era unul dintre principalele simptome ale virusului covid-19.
Prin urmare, în luna aprilie a anului 2020, în perioada de vârf a pandemiei, autoritățile franceze recomandaseră să nu se utilizeze siropuri care conțin folcodină. Totodată, în luna ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente recomandase actualizarea ambalajelor pentru a avertiza asupra riscului de alergii, pe baza unor noi date.
Ce efecte adverse au aceste medicamente
Unul dintre cele mai grave efecte adverse este șocul anafilactic. Aceasta este o reacție alergică bruscă, foarte severă care poate pune în pericol viața, au anunțat reprezentanții EMA.
„Medicamentele care conțin această substanță chimică au fost „retrase de pe piața UE și, prin urmare, nu vor mai fi disponibile pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală.
Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare alternative de tratament adecvate și să sfătuiască pacienții să întrerupă administrarea medicamentelor care conțin folcodină”, mai anunță EMA.
În momentul de față medicamentele care conțin folcodină sunt autorizate în următoarele țări din UE: Irlanda, Belgia, Croația, Franța, Lituania, Luxemburg și Slovenia, însă sub denumiri comerciale precum Broncalene sau Dimetane.
Folcodina este un opioid pentru surpimarea tusei și a fost folosit ca și medicament încă din anii 1950. De asemenea, are un efect sedativ ușor, însă și efecte analgezice.