Siropul care dă toată savoarea mucenicilor. Cum se prepară și care este ingredientul secret
Mucenicii sunt nelipsiți din tradiția românească, fiind savurați în fiecare an pe data de 9 martie, cu ocazia sărbătorii creștin ortodoxe a Sfinților Mucenici. În această zi, gospodinele din întreaga țară se străduiesc să pregătească acest desert delicios, împărțindu-se în două categorii: cele care optează pentru mucenici muntenești și cele care preferă mucenicii moldovenești. Dacă îi alegi pe cei moldovenești, trebuie să pregătești siropul care dă toată savoarea mucenicilor. Se face ușor și este delicios.
Mucenici moldovenești sau muntenești?
Mucenicii muntenești sunt bucăți mici de cocă în formă de opt, fierte în apă aromată cu rom și nucă, în timp ce mucenicii moldovenești sunt ca niște colaci în aceeași formă, copți și unși cu sirop peste care se presară nucă măcinată.
Rețeta pentru mucenicii moldovenești presupune folosirea unui aluat similar cu cel pentru cozonac, însă gustul delicios și unic este dat de siropul cu care aceștia sunt unși.
Unele gospodine pregătesc siropul din apă și miere pentru a îndulci muceniciul, presărând deasupra lui nucă măcinată sau tocată mărunt. În Moldova, gospodinele apelează la un ingredient secret pentru a oferi desertului un gust special.
Pentru aluatul principal, se folosesc 550 de grame de făină, 1 plic de drojdie uscată, 125 ml de lapte cald, 150 de grame de zahăr, un ou, 80 de grame de unt, 1 lingură de sare, 2 linguri de miere lichidă, 100 de grame de nuci măcinate și 125 ml de apă.
Pentru a obține aluatul perfect pentru mucenici, făina se pune într-un castron mare, făcându-se o gaură în mijlocul ei, unde se adaugă drojdia uscată, zahărul, sarea, oul, untul, laptele călduț și apa, frământându-se pentru aproximativ 30 de minute.
La finalul celor 30 de minute, aluatul trebuie să fie elastic și nelipicios. Se lasă mai apoi la dospit într-un castron, acoperit cu un prosop curat de bucătărie, timp de o oră.
Siropul care dă toată savoarea mucenicilor
Pentru a pregăti siropul, se pune pe foc 500 de ml de apă, cu o lingură de zahăr sau miere, o jumătate de linguriță de esență de rom, o linguriță de coajă de lămâie rasă și un praf mic de sare, până ce ingredientele ajung în punctul de fierbere. Apoi, amestecul se lasă la răcit și ulterior se ung mucenicii cu el, iar apoi se presară nuca rasă.
Pentru ca siropul să fie și mai aromat, poți pune semințele dintr-o păstaie de vanilie. Acest ingredient va da o aromă deosebită siropului.
Între timp, se pregătește nuca pentru a presăra peste mucenicii copți.
După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în bucăți mici, se rulează cu sucitorul și se fac forme de 8. Dimensiunea este la alegerea fiecăruia, dar trebuie ținut cont că mucenicii vor crește destul de mult în cuptor.
Se pun apoi într-o tavă și se lasă să stea acolo pentru încă o oră. După aceea, se ung cu amestecul ou bătut și se lasă la copt pentru aproximativ 20 de minute.
Pentru siropul care va oferi mucenicilor o aromă unică, este nevoie de ingrediente de calitate și un strop de sare.
După ce mucenicii s-au copt și au ajuns la temperatura camerei, se ung cu siropul din zahăr sau se scufundă în el pe ambele părți. Apoi, se ung cu miere și se presară cu nuca măcinată.
Gustul lor se va îmbogăți cu această combinație de arome, iar mirosul mucenicilor de casă este greu de egalat. Poți servi mucenicii călduți sau răciți la temperatura camerei.