Singurul restaurant românesc din capitala celei mai bogate țări din lume: ‘E coadă mare la cozonaci și sarmale’ VIDEO EXCLUSIV

de: Justin Gafiuc
16 01. 2023

Mici. Sarmale. Salată de boeuf. Ciorbă. Zacuscă. Ardei umpluți. Cozonac. Poale-n brâu. Cornulețe. Nu e o simplă înșiruire de mâncăruri dintr-un meniu de Crăciun la București, Suceava, Constanța, Craiova sau Timișoara. Sunt delicatese pe care nu te-ai aștepta să le găsești tocmai în îndepărtatul Qatar, la Golful Persic, unde aromele planetei se amestecă mai degrabă în bucătăriile arabe, indiene sau ale expaților bine reprezentați, spaniolii sau italienii.

„Deerit Hali”, afacerea unei familii româno-iordaniene

Și totuși, în Doha, capitala celei mai bogate țări de pe glob, există și un restaurant românesc, unicul!, situat destul de aproape de centrul istoric al peninsulei.

„Deerit Hali”, în traducere „Casa familiei”, aparține unei familii mixte româno-iordaniene, iar motorul afacerii este Grațiela Al Amayreh, o băcăuancă plecată din țară la începutul anilor ‘80, când s-a stabilit la Amman cu actualul său soț, medic, pensionar acum.

Au trei copii, două fete și un băiat, care au joburi în Doha, motiv pentru care, în urmă cu 7 ani, părinții s-au mutat și ei cu arme și bagaje în fierbintele Qatar.

„În Iordania, a existat o tradiție comercială în familie, dinspre rudele soțului meu: magazine, o librărie, restaurant. Am vrut să continuăm în același spirit și în Doha, iar un local e cea mai bună alegere, pentru că, indiferent cine ai fi, dragostea trece prin stomac, cum se zice”, explică Grațiela Al Amayreh.

Cadouri culinare la pachet cu însemne românești

La „Deerit Hali” e prezent mereu un tricolor, se aude periodic muzică românească, iar comunitatea de români din Qatar face coadă la ușa Grațielei în special cu ocazia Sărbătorilor:

„Am liste întregi cu comenzi de cozonaci sau sarmale. Le fac cu mare drag, pentru că-mi place. Nici nu vă închipuiți câtă lume mă iubește de Crăciun sau de Paști.

Le și trimit prin curier, unii mi le cer pentru a le face cadou, așa că fiecare pachet e asortat cu câte un însemn al României, un mic steag, un clop maramureșean, un model de ie, o fotografie reprezentativă pentru țară”.

Afirmă că inclusiv qatarezii au fost cuceriți de rețetele carpatine, iar localnicii nu se sfiesc să vină deseori la „Deerit Hali” doar ca să guste o porție de sarmale sau un set de mici. Grațiela Al Amayreh spune că „oamenii sunt foarte amabili și primitori în Qatar. Sigur, nu există nicăieri pădure fără uscături, dar, în general,  e o viață tare tihnită în Doha”.

„Întâlnim mulți oameni necăjiți când venim prin țară”

Dar România?

„Ne dorim să ajungem acasă de câte ori putem. Când ajungem însă acolo, găsim din păcate o grămadă de neplăceri și mulți oameni necăjiți. Situația socială pare tot mai degradată, îngrijorătoare. Și e mare păcat că se întâmplă așa, fiindcă România, în străfundurile ei, e o țară extraordinar de frumoasă, cu oameni simpli și buni”.