Singurul mod în care românii mai pot călători în străinătate. Anunțul a fost făcut chiar azi

de: Ana Chivu
15 04. 2021

În ce condiții pot românii să călătorească în străinătate? Șeful Autorității pentru Digitalizarea României vine cu detalii pentru cei care părăsesc țara. Ce se schimbă pentru cetățeni?

Condiția românilor care vor să călătorească în străinătate

Noi vești despre cartea de identitate electronică! Aceasta nu este obligatorie pentru cetățeni, dar cei care doresc să călătorească peste meleaguri nu o vor putea face fără ea. Astfel, președitele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) a declarat în cursul zilei de joi că oamenii NU vor putea părăsi țara fără cartea electronică.

Mai mult decât atât, documentul în cauză le va permite celor care o dețin să interacționeze în format digital cu instituțiile publice. „Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat.

Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a mai detaliat acesta.

Explicații

Concret, nodul eIDAS va putea permite comunicarea datelor dintre instituțiile guvernamentale din România alături de toate celelalte instituții de la nivel european. Identitatea cetățeanului aferent va putea circula în toată Uniunea Europeană și va putea fi recunoscută de instituțiile publice din țară.

(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”
Ooctavian Oprea, președinte ADR

Buletinele vor fi tipărite pe o singură față și vor conține:

  • denumirea statului;
  • denumirea documentului;
  • seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din șase cifre;
  • denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi
  • Administrarea Bazelor de Date – denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;
  • termenul de valabilitate;
  • fotografia titularului;
  • codul numeric personal;
  • numele de familie şi prenumele;
  • cetăţenia;
  • locul naşterii;
  • sexul;
  • domiciliul.

Un detaliu important care până acum nu a existat este semnătura electronică ce va fi prezentă pe viitoarele cărți de identitate.

Data de expirare a noilor buletine

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.