Singurul lac din Europa care își schimbă culoarea e în România. Ce „magie” îl înconjoară VIDEO
Pentru turiștii care au reușit să ajungă în îndepărtata Asie, știu despre farmecul lacului Pangong, care se întinde între estul Ladakh și vestul Tibetului. Acesta are capacitatea sa de a-și schimba culoarea. Nuanțele variază de la verde deschis la albastru cristalin și uneori chiar auriu, roșu și roz. Experții cred că schimbarea culorii cerului și refracția la altitudini mari provoacă acest fenomen. Dar, sunt puțini cei care știu că în România există un lac asemănător celui din Ladakh, un lac unic în Europa.
Minunile lumii, pe plaiuri mioritice
Nici măcar Finlanda, recunoscucăt ca „țara celor 1.000 de lacuri” nu se poate lăuda cu un lac atât de unic, precum Lacul Albastru de lângă Baia Sprie. Este singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de lumină sau de oamenii care înoată în lac. Acesta este un lac care a fost creat după prăbușirea unei mine în 1919-1920, iar atunci când te apropii de el, ai impresia că te apropii de craterul unui vulcan.
Lacul Albastru este situat pe teritoriul comunei Baia Sprie, e versantul sudic al Dealului Mina. Este situat la o altitudine de 530 de metri, cu o suprafață de 0,5 hectare. Lacul este un monument natural protejat, iar apa lacului este atât de curată încât turiștii pot vedea păstrăvii care înoată în el în toată frumusețea lor. Interesant este că acest corp de apă nu îngheață niciodată, datorită unei surse a lacului care se împrospătează constant.
Alte lacuri spectaculoase din lume
Din spațiul cosmic, Pământul pare destul de albastru. Oceanele reprezintă aproximativ 75% din suprafața globului. De fapt, majoritatea oamenilor cred că apa este albastră.
Faceți o excursie pentru a vedea aproape orice lac, iaz sau mare, și probabil că veți confirma această convingere. Veți realiza rapid că apa nu este întotdeauna albastră. Poate fi aproape orice culoare a curcubeului, de la roz șocant la verde strălucitor.
Apa este de fapt limpede, astfel încât culoarea pe care o vedem în lacuri, oceane și alte corpuri de apă este de fapt refracția luminii de pe diferite particule din apă. Acesta este același efect care face ca cerul să fie albastru în timpul zilei, iar apoi îi permite să își schimbe culorile atunci când soarele răsare și apune.
Diferite corpuri de apă găzduiesc diferite particule și organisme, ceea ce, la rândul lor, ne oferă o gamă uimitoare de apă ieșită din comun. În unele locuri, motivul pentru care apa are culoarea curcubeului este bine cunoscut.
În alte cazuri, nuanțele pe care le vedem sunt un fel de mister științific. Cu toate acestea, puteți aprecia cu siguranță nuanțele strălucitoare ale unor corpuri de apă diferite din întreaga lume.
Parcul Național Yellowstone din Wyoming
De exemplu, probabil că sunteți familiarizat cu Parcul Național Yellowstone din Wyoming, SUA. Parcul este renumit pentru izvoarele sale termale și gheizerele, inclusiv Old Faithful. Poate chiar mai uimitor este Grand Prismatic Spring.
Aceste este atât cel mai mare izvor fierbinte din SUA, cât și una dintre cele mai colorate corpuri de apă de pe Pământ. Culorile izvorului sunt cauzate de bacterii, care au pigmenți diferiți. Apa în sine poate varia de la roșu la albastru. Se pot vedea și culori portocalii, verzi și galbene.
Izvoarele termale de la Beppu, Japonia
Izvoarele termale de la Beppu sunt un spectacol multicolor de admirat. Zona este cunoscută sub numele colocvial de „Infernul din Beppu”. Găzduiește 8 izvoare termale diferite, iar fiecare dintre ele are un iaz de culoare diferită.
Iazurile au culori care variază de la o nuanță pură și liniștitoare de turcoaz până la o culoare ruginie mai șocantă. Poate cel mai surprinzător dintre toate este Chinoike Jigoku, sau „Iazul Iadului însângerat”. Acest corp de apă fierbe de un roșu aprins, așa cum sugerează și numele său.
Don Edwards San Francisco Bay National Wildlife Refuge, America
Această zonă este o minune naturală de admirat, cu o mulțime de trasee care traversează mlaștini și păduri. Totuși, pentru a vedea cu adevărat frumusețea zonei, va trebui să vă urcați în nori. Parcul de 30.000 de acri găzduiește numeroase iazuri de evaporare a sării.
Iazurile pot căpăta aproape orice culoare a curcubeului, în funcție de nivelul de salinitate și de microorganismele care trăiesc în ele. Deoarece iazurile sunt separate de porțiuni largi de poteci împădurite, diferite iazuri pot avea, de asemenea, culori diferite.
Concluzie
Peste tot, pe unde veți ajunge în lume, veți găsi adevărate minuni ale naturii. Fie că vorbim de Lacul Albastru de lângă Baia Sprie, sau de cele date ca exemple anterior, Pământul ne va oferi câte o astfel de creație, uneori inexplicabilă, care să ne încânte privirea. Așa că, dacă ești amator de descoperiri, ai de unde alege.