Singurul fruct permis după drob și friptura de miel. De ce să-l mănânci înainte de a te ridica de la masă
Masa tradițională de Paște este bogată în culori, arome și simboluri ce reflectă semnificația acestei sărbători creștine. Ciorba și friptura de miel, ouăle roșii, pasca, cozonacul și sarmalele sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale care aduc bucurie în casele românilor. Însă, cantitatea mare de mâncare din această perioadă ne poate face rău la stomac. Ce este de făcut? Medicii nutriționiști au un secret împotriva indigestiilor de sărbători.
Fructul pe care să-l mănânci după mesele bogate de Paște
Persoanele care au ţinut post în această perioadă este bine ca, în ziua de Paşte, să înceapă să mănânce treptat din produsele tradiţionale, pentru a nu avea probleme digestive precum greaţă, balonare, vărsături, dureri, colici biliare. Din fericire, există un fruct recomandat după mesele îmbelșugate de sărbători.
Este vorba de ananas, de mare ajutor împotriva disconfortului digestiv. Singura condiţie este ca fructul să fie proaspăt, nu din conservă, deoarece poate avea zahăr sau alte substanţe adăugate.
„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații. Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură.
Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociată unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
Cum să te ferești de probleme digestive
„După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimente mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.
Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale.
Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată.
Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic şi în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.