Singurul animal care își poate înscena moartea. Ce efecte speciale folosește
Există un singur animal care își poate înscena moartea cu succes, când este atacat de un prădător. Este vorba despre șarpele de zaruri. Acesta realizează un spectacol teatral de mare succes, cu care convinge atacatorul să renunțe: își unge pielea cu propriul deșeu și sângerează la nivel de gură. Foto
Singurul animal care reușește să-și însceneze moartea cu succes: șarpele de zaruri
Multe animale încearcă să își însceneze propria moarte ca mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Astfel de exemple au fost regăsite în rândul insectelor, peștilor, amfibienilor, reptilelor, păsărilor și mamiferelor. Până în prezent, nu este clar dacă metodele chiar dau rezultate eficiente…
… cu excepția unui singur caz: așa-numiții șerpi de zaruri. Această specie de șerpi este singura care își poate înscena moartea în mod eficient, potrivit descoperirilor cercetătorilor, publicate de specialiști miercuri, 8 mai 2024, în revista Biology Letters.
Ce spun cercetătorii despre atitudinea de imitare a morții
„Există teorii contradictorii cu privire la originea simulării morții. Unii spun că acesta este un răspuns conștient în cazul unor animale, în timp ce alții susțin contrariul.
O teorie spune că acesta ar fi cel mai primitiv răspuns de apărare, similar cu senzația de blocare într-o situație de stres ridicat”, a declarat Vukašin Bjelica, cercetător asociat la Universitatea din Belgrad, Serbia și unul dintre autorii studiului publicat în Biology Letters.
Experimentul efectuat de cercetătorii din Serbia
A rămâne fără reacție și expunerea părților vulnerabile ale corpului în fața unui prădător sunt decizii riscante. Cercetătorii de la Universitatea din Belgrad au emis ipoteza potrivit căreia, cu cât spectacolul este mai dramatic, cu atât mai mic este pericolul reprezentat de atacator, în cazul șerpilor.
Pentru a testa ipoteza, cercetătorii au mers pe Golem Grad, o insulă dintr-un lac din nordul Macedoniei, unde există o mulțime de pești. De aici au luat 263 de exemplare neveninoase și le-au ciupit cu degetele pentru a simula acțiunile prădătorului. Apoi, le-au dat drumul și au cronometrat cât timp le ia viețuitoarelor să își simuleze moartea.
Ce efecte au folosit șerpii pentru a-și înscena moartea
Unii șerpi s-au prefăcut că sunt morți lăsându-și gura deschisă. Alții s-au acoperit cu propriul deșeu. Alții și-au scurs sânge din gură. Potrivit studiului, 28 de șerpi care au sângerat la nivel de gură au avut nevoie, în medie, de cu 2 secunde mai puțin timp față de alții pentru a se preface morți.
În general, șerpilor le-a luat între 6 și 24 de secunde pentru a se preface morți. Sângerarea la nivel de gură a fost un comportament neobișnuit, observat la doar 28 dintre șerpii supuși studiului. Pe de altă parte, trebuie precizat că nu toți șerpii și-au înscenat moartea.
Ce cauzează sângerarea șerpilor la nivelul gurii, de fapt
„Încă nu este clar cum anume își «adaptează» fiecare șarpe răspunsul antiprădător, iar observațiile noastre sunt în mare parte limitate, deoarece majoritatea provin din interacțiunile cu cercetătorii umani și nu din observații ale întâlnirilor din viața reală cu prădătorii naturali”, a spus Vukašin Bjelica.
Ce concluzie au tras cercetătorii despre sângerarea la nivel de gură, cu care șerpii de zaruri își înscenează moartea? Șerpii nu scuipă sânge spre prădători, cum fac, de exemplu, unele șopârle. Sângerarea ar fi cauzată de fapt și de drept de o creștere a tensiunii, generată de un nivel ridicat de hormoni de stres.