Singura țară din lume care produce 5 miliardari pe săptămână. Acolo se duc banii noștri

Singura țară din lume care produce 5 miliardari pe săptămână. Acolo se duc banii noștri

În pofida unei pandemii care a devastat economia mondială, niciodată nu a fost creată atâta bogăție în China ca în anul 2020, indică un clasament anual, conform căruia numărul de miliardari chinezi a crescut din nou în acest an, anunță AFP.

Singura țară din lume care produce 5 miliardari pe săptămână

Astfel, raportul Hurun care a fost publicat marți indică că cei mai bogați chinezi au câștigat o sumă record de 1.500 miliarde de dolari în 2020, echivalentul PIB-ului Marii Britanii sau mai mult decât în ultimii cinci ani combinați, pe măsură ce comerțul electronic și jocurile online au crescut exploziv pe perioada carantinei.

„Lumea nu a văzut niciodată atât de multă bogăţie creată în decursul unui singur an”, a declarat preşedintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf. Potrivit acestuia, lista din acest an arată că ţara „face tranziţia de la sectoare tradiţionale precum cel manufacturier sau imobiliare spre noua economie”, notează Agerpres.

Mai mult, pentru al treilea an la rând, Jack Ma, fondatorul grupului de comerţ electronic Alibaba, este cel mai bogat om din China, în situația în care averea lui a crescut cu 45%, până la 58,8 miliarde de dolari, deoarece achiziţiile online s-au majorat pe măsură ce oamenii au stat în casă pe timpul lunilor de carantină.

Apoi, urmează Pony Ma, patronul Tencent, ce deţine aplicaţia WeChat, cu o avere de 57,4 miliarde de dolari, în creştere cu peste 50%, în ciuda îngrijorărilor cu privire la perspectivele firmei sale după ce autorităţile americane au ameninţat că vor interzice aplicaţia din motive ce ţin de securitatea naţională. Pe al treilea loc se află Zhong Shanshan, patronul Nongfu Spring, un gigant al apei îmbuteliate ale cărui produse sunt peste tot în China. Averea lui este estimată la 53,7 miliarde de dolari după o recentă listare a companiei lui la Bursa de la Hong Kong.

Singura țară din lume care produce 5 miliardari pe săptămână. Acolo se duc banii noștri
Singura țară din lume care produce 5 miliardari pe săptămână. Acolo se duc banii noștri

Numărul miliardarilor chinezi

Pe parcursul ultimului an, pieţele bursiere în creştere şi un val de noi listări au dat, în fiecare săptămână, câte cinci noi miliardari în China, notează Rupert Hoogewerf.

Wang Xing, care este fondatorul aplicaţiei de livrare de mâncare Meituan, şi-a majorat și el de patru ori avuţia în 2020 şi a urcat 52 de locuri, până la poziţia 13, în clasamentul celor mai bogaţi oameni din China. El are o avere de 25 de miliarde de dolari. La rândul lui, Richard Liu, fondatorul platformei de shopping online JD.com şi-a dublat și el averea până la 23,5 miliarde de dolari, iar în prezent este cel de al 16-lea cel mai bogat om din China.

Ca un total, un număr suplimentar de 257 de persoane s-a alăturat clubului miliardarilor chinezi, după doi ani de scădere a acestui segment, așadar în prezent China continentală (exceptând Hong Kong şi Macao) are un număr total de 878 de miliardari. Ca și o comparație, SUA aveau la începutul anului 626 de miliardari. Mai mult, Hurun Report susţine că în China există aproximativ 2.000 de persoane cu o avere netă de peste două miliarde de yuani (300 milioane de dolari), iar averea acestora combinată este de 4.000 de miliarde de dolari, mai mare și decât Produsul Intern Brut al Germaniei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI