Singura șansă a României de a intra în Schengen din 2023. Răsturnare de situație, se schimbă tot ce știam până acum
Răsturnare de situație privind integrarea țării noastre în Spațiul Schengen. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a explicat care este singura șansă a României de a intra în Schengen din 2023. Nu are, în niciun caz, legătură cu abordarea de tip copil țâfnos și supărat pe lume din partea cetățenilor. Ce trebuie să se întâmple, de fapt.
Singura șansă a României de a intra în Schengen din 2023
Ce șanse mai are țara noastră de a adera la Schengen din anul 2023? România are posibilitatea de a schimba decizia Consiliului JAI privind dosarul Schengen. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a explicat cum poate țara noastră, prin reprezentanți politici, să schimbe votul pentru aderarea țării noastre la blocul comunitar amintit.
Demersul nu are legătură cu atitudinea de boicotare adoptată de cetățeni, spune politicianul. Dimpotrivă, aceasta ar putea să conducă la ruperea unor legături importante. Practic, amenințarea trebuie folosită. Ea nu trebuie, însă, să conducă la reale represalii, potrivit lui Dragoș Pîslaru.
Consiliul European poate să întoarcă decizia Consiliului JAI, pe data de 15 decembrie. Totul are legătură cu promovarea ideii de aderare la Spațiul Schengen. Nu numai a țării noastre, ci și a Bulgariei. În ciuda zvonurilor privind decuplarea țării noastre de Bulgaria în procesul de aderare, demersul rămâne, momentan, unul comun.
Explicațiile europarlamentarului Dragoș Pîslaru
„Dacă în concluziile oficiale ale Consiliului (deci e vorba de minută) se menționează o frază în care să se spună ceva de genul – România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen în 2023, fără să se spună exact cum, este suficient pentru a întoarce decizia Consiliului. Acestea sunt prerogative de discuție, într-adevăr, la un alt nivel. Dar dacă se spune doar atât, România și Bulgaria trebuie să intre în 2023, e suficient”, a explicat Dragoș Pîslaru.
În momentul de față, grupul Renew din PE încearcă să discute despre schimbarea votului privind aderarea României la Spațiul Schengen. Este o problemă care poate fi ușor abordată de șefii de state și de Guvern din Europa, dacă există voință.
Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a subliniat, totodată, importanța expunerii acestei opțiuni inclusiv la nivel guvernamental. Doar așa decizia privind integrarea țării noastre în blocul comunitar european amintit se va modifica.
Citește și: Ce a oferit Croația în schimbul aderării la Schengen. Votul Vienei a avut un preț mare
„Noi încercăm cumva să o promovăm în rândul șefilor de state pe care-i avem în grupul nostru politic, dar trebuie ca și la nivel guvernamental această opțiune să fie pusă pe masă și împinsă cu tărie. Și asta întoarce practic decizia. Apoi, este suficient ca să existe o înțelegere, inclusiv cu Austria, pentru a evita un alt vot și a pune, cum se numește, pe partea A, deci fără discuții, pur și simplu procedura și calendarul admiterii”, a spus Dragoș Pîslaru, într-o intervenție pentru RFI.