Singura pasăre din lume care poate zbura înapoi. A fost văzută și în România, arată ca un “curcubeu”
Știați că există o pasăre care poate zbura înapoi? Este o specie foarte rară de păsări și foarte mici. De multe ori sunt confundate cu insectele care zboară în jurul florilor.
Singura pasăre care poate zbura înapoi
Poate că unii dintre voi știți deja că este vorba despre păsările Colibri, care zboară cu o viteză amețitoare, atât de repede încât sunt confundate cu insectele.
De fapt, cercetătorii spun că zborul unei păsări Colibri seamănă mai mult cu cel al unei insecte, în comparație cu cel al unei păsări. Aceste păsări foarte mici pot rămâne în aer într-un punct fix, iar de acolo se pot deplasa în sus, în jos sau chiar înapoi.
Păsările colibri sunt singurele păsări din lume care pot zbura înapoi. Acest lucru se datorează faptului că această pasăre de dimensiuni foarte mici își bate aripile de până la 53 de ori pe secundă.
Cea mai rapidă specie de Colibri se numește Calliphlox amethystina și este capabilă să își bată aripile de 80 de ori pe secundă. Pe de cealaltă parte, specia Patagona gigas își bate aripile de doar 10-15 ori pe secundă.
De ce zboară păsările Colibri atât de repede
Păsările Colibri trebuie să rămână statice în aer în timp ce extrag nectarul din flori, lucru care poate fi realizat doar prin bătăile aripilor într-un ritm foarte alert.
Totodată, dacă stau prea mult timp în același loc, sunt o țintă ușoară pentru prădători, motiv pentru care trebuie să zboare foarte repede, în orice direcție, într-un timp cât mai scurt.
Acesta păsări sub capabile să genereze energie mai repede și să mențină o rată de zbor pe care niciun alt animal nu o poate egala, deoarece mitocondriile din celulele lor musculare funcționează de două ori mai repede decât cele ale mamiferelor.
Cu toate acestea, cu cât specia de colibri este mai mare, cu atât bătăile aripilor sunt mai lente. Chiar și designul aripilor este diferit față de cel al altor păsări.
Acestea au o formă de sabie și se leagă de corp doar prin articulația de pe spate. Datorită acestui lucru, pasările Colibri își pot roti aripile la aproape 180 de grade. Astfel reușesc să rămână în aer și să se deplaseze în jurul aceluiași punct central, chiar și în spate.