Singura localitate din România în care școala va începe online pe 8 februarie. Motivul pentru care s-a luat această decizie
La începutul săpătămânii viitoare majoritatea elevilor se întorc la școală fizic. Ministrul Cîmpeanu anunța, inclusiv ieri, garantarea acestui lucru, plus restricțiile impuse pentru bunul mers al lucrurilor. Cu toate astea, ministrul anunța că există o localitate în care cursurile vor fi excluisv online, datorită ratei de infecție. Este vorba de comuna Havârna din jud. Botoșani.
Comuna Havârna, singura localitate în izolare totală
Pe 8 februarie 2021 începe semestrul doi din anul școlar 2020-2021, în mai toate județele țării. Numai că, în județul Botoșani, conform informațiilor date de către Sorin Cîmpeanu există o signură localitate în care cursuruile vor fi exclusiv în online.
Este vorba de comuna Havârna, formată din șase sate, cu 4569 locuitori. Aici incidența ratei de infectare este mult peste medie, și de aceea autoritățile au decis carantinarea totală a localității. Sorin Cîmpeanu anunța ieri decizia de a începe cursurile exclusiv în online aici, tocmai datorită acestei situații.
“Aș vrea să vă spun că astăzi în România mai este o singură localitate carantinată. Este comuna Havârna din jud. Botoșani.”, anunța ministurl Cîmpeanu.
”Decizia de deschiderea școlii la nivel de localitate”
În aceeași intervenție de ieri Sorin Cîmpeanu făcea un recensământ al județelor și localităților, în funcție de scenariul în care se află fiecare, în parte. În acest moment, declara Cîmpeanu, sunt 17 județe în scenariul verde, și un număr de 27 în scenariul galben. Există un singur județ aflat în scenariul roșu, acesta fiind județul Timiș. În acest caz, decizia deschiderii cursuruilor fizic va depinde de fiecare localitate în parte, din județ.
”17 județe sunt în zona verde în ansamblul lor, 24 în zona galbenă și unul singur, Timiș, este în zona roșie, dar decizia de deschiderea școlii se va lua nu la nivel global al județului, ci la nivel de localitate.
Această situație va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă, Ministerul Educației va prelua link către situl pe care sunt datate ratele epidemiologice pe toate localitățile în așa fel încât fiecare părinte, elev, profesor, director de școală să știe ce va urma pentru săptămâna sau săptămânile următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi considerată pe ultimele 14 zile”, a spus Cîmpeanu.
Cu alte cuvinte, în anumite zone, aflate sub o incidență mai mar de 3 la mia de locuitori se va aplica principiul descentralizării deciziilor în ceea ce privesc orele de curs. Astfel că, autoritățile centrale, de județ, sau chiar locale vor decide forma în care se vor desfășura cursuruile, în funcție de procentul de incidență al ratei de infectări. Acolo unde va fi sub 3 la mia de locuitori se vor deschide fizic, iar ce trece de acest procent, se va decide în funcție de numărul real de cazuri.