Singura insulă locuită din România. Este unică, te simți ca în Italia dacă ajungi aici

de: Sabina Anastasia
31 01. 2024

Dacă ești pasionat de turism, mai mult ca sigur ai auzit despre o insulă din România, singura din țară care este locuibilă. Legenda spune că aceasta a căpătat contur după ce un țăran a fost blocat pe ea, în urma unor ploi dezastruoase. Unde se află obiectivul turistic, pentru a-l vizita.

Ce se ascunde la stațiunea Călimăneşti-Căciulata-Cozia

Stațiunea Călimăneşti-Căciulata-Cozia este foarte cunoscută în rândul persoanelor cărora le place să călătorească (și) în scopuri medicale. Asta pentru că una dintre atracțiile sale este reprezentată de izvoarele minerale cu care s-ar fi tratat inclusiv împăratul francez Napoleon al III-lea.

Nu este singurul lucru care îi atrage aici pe turiști. Chiar mulți dintre călătorii care ajung în zonă nu cunosc un detaliu remarcabil: aici se ascunde singura insulă din țara noastră care este și locuibilă. Este unică pe râul Olt, dar și unică în întreaga Românie, potrivit specialiștilor.

Citește și: Insula românească scufundată de comuniști, avea un oraș unic în Europa. De ce a „înecat-o” Ceaușescu

Singura insulă locuibilă din România se află în Vâlcea

Râul Olt este apreciat de turiști datorită frumuseții sale unice. La ieșirea din Defileul Turnu Roșu – Cozia se află patru mănăstiri cunoscute printre români, splendide prin locația lor, fiind așezate la poalele munților. Este vorba despre Cozia, Turnu, Stânişoara şi Ostrov.

Ce mulți români nu știu este că, pe râul Olt, se află singura insulă locuibilă din România, anume insula Ostrov din județul Vâlcea. Teritoriul în cauză ar fi luat naștere, potrivit legendei, în jurul anului 1250, când un țăran a fost blocat în zonă din cauza unor furtuni dezastruoase.

Ce spune legenda despre furtuna din jurul anului 1250

În jurul anului 1250, un țăran a fost prins pe pământul care astăzi formează insula Ostrov din județul Vâlcea, de o revărsare a râului Olt, în urma unor ploi torențiale, spune legenda. Văzând pericolul în care se afla, țăranul s-a rugat lui Dumnezeu, făcându-i o promisiune.

Românul ar fi rugat Divinitatea să îl scape de moarte, făcând o promisiune, anume că va construi în locul respectiv, adică pe insula Ostrov, un lăcaș de cult. Pentru că a scăpat cu viață, țăranul și-a ținut promisiunea, construind chiar pe insulă un lăcaș din bârne.

Citește și: România, mai bizară decât ai crede. Locul care schimbă harta țării, imposibil de vizitat

Ce poți să vezi chiar și astăzi pe insula Ostrov din Vâlcea

De-a lungul timpului, construcția din lemn a fost restaurată și reabilitată de mai multe nume importante. Radu cel Mare și Neagoe Basarab sunt domnitorii care au contribuit în mod direct la forma pe care biserica de pe insula Ostrov o are în prezent.

Românii care ajung pe insula Ostrov din județul Vâlcea pot vizita chiar și astăzi bisericuța ale cărei baze ar fi fost puse în jurul anului 1250. Lăcașul religios în cauză reprezintă prima mănăstire de maici din Țara Românească, potrivit informațiilor public.

Biserica de pe insula Ostrov este mai veche decât Mănăstirea Cozia, care se află tot în zonă și care este, de asemenea, des vizitată de turiștii români, dar nu numai.